Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Најнови информации

 • Ректорот Алајдин Абази го промовира ЈИЕУ во Јапонија

  20 октомври 2009

  Универзитетот на Југоисточна Европа ја започна соработката со Универзитетот на Токио за тeхнологија и агрокултура. За оваа цел, ректорот на ЈИЕУ академик Алајдин Абази и проректорот Муртезан Исмаили престојуваат во Токио, Јапонија каде ги започнаа преговорите со нивните хомолози за склучување на соработка ЈИЕУ и Универзитетот на Токио.

 • Веб- страницата на ЈИЕУ втора по посетеност во Македонија

  19 октомври 2009

  Веб- страницата на ЈИЕУ е рангирана како втора по посетеност во Македонија помеѓу другите веб- страници на универзитетите во Македонија. Прва на оваа листа е веб- страницата на Универзитет „ Свети Кирил и Методиј“ од Скопје, додека веб -страницата на Државниот Универзитет во Тетово се наоѓа на четвртото место. После ЈИЕУ на оваа листа се наоѓа Битолскиот Универзитет, Државниот универзитет во Тетово, Штипскиот Универзитет и др.

 • Д-р Денис Фарингтон учествуваше на Есенската конференција на АЕУ

  13 октомври 2009

  Д-р Денис Фарингтон, претседател  на Одборот, сликан со Ректорот на Универзитетот од Црна Гора, проф. д-р Предраг Мирановиќ, го претстави ЈИЕУ  и беше единствениот претставник од Р. Македонија на Есенската конференција на Асоцијацијата на Европски Универзитети која се одржа од 08 до 10 октомври во Гизен, Германија.

 • Во ЈИЕУ се промовираше документарен филм за Ндре Мједа

  8 октомври 2009

  На ЈИЕУ во организација на Катедрата за албански јазик и литература во вторник (6.10.2009) се промовираше документарниот филм „Животниот сон“ ("Andrra e jetes") базиран на поемата со ист наслов на познатиот албански писател Ндре Мједа.
   
  Поздравен говор одржа деканот на Факултетот за јазици, култури и комуникација, проф. др. Веби Беџети, кој зборуваше за важноста на овој документарен филм, кој го осветлува литературното и националното дело на Ндре Мједа.

 • Ректорот Абази на церемонијата на доделувањето на наградата на поранешниот претседател Ахтисари во Њујорк

  29 септември 2009

  Деновиве (25 септември), во Њујорк, Националниот албанско-американски совет ги почести со награди две личности - преговарачот кој одигра клучна улога во финализирањето на процесот на независноста на Косово, поранешниот фински претседател  и добитник на Нобеловата награда за мир Марти Ахтисари и  познатиот фотограф Фадил Бериша, кој по пат на уметноста го запозна светот со албанските вредности.

 • По ориентационата недела почна наставата

  23 септември 2009

  По ориентационата недела, која започна на 15 септември, студентите на У ЈИЕ Универзитетот, на 22 септември почнаа со наставата. Години наназад, на Универзитетот, новата академска година започнува на 15 септември, во согласност со Болоњскиот процес и првата недела е ориентациона недела за новите студенти.

 • Илир Снопче ја доби наградата ,,Најдобар истражувач” oд Државниот Универзитет во Њујорк

  14 септември 2009

  Илир Снопче,предавач  на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово ја доби наградата ,,Најдобар истражувач” од Државниот Универзитет од Њујорк во Бингемптон. Тој се докажа како вистински истражувач со објавувањето  на еден истражувачки труд во научниот магазин  “Archiv der Mathematik” и други два труда во  Journal of Group Theory и  The Journal of Algebra.

 • Планинарскиот клуб „SEE University-Alpine” ја „усвојува“ Арарат

  4 септември 2009

  Во една алпинистичка експедиција во Турција, која траеше од 26 август до 3 септември 2009 година, двајца претставници од алпинистичкиот клуб “SEE University-Alpine” и на Федерацијата на Планинари на Македонија, Артан Лума и Мемет Мемети и покрај лошото време успееја да се искачат на највисоките врвови на планината Арарат (5137 надморска висина).

  Овој подвиг го претставува најголемиот успех постигнат од овој клуб досега.

  Арарат е највисока планина во во Средна Азија и се наоѓа во североисточниот дел на Турција на околу 16 км далечина до Западен Иран и 32 км во југот на Ерменија

 • Д-р Фарингтон на 31иот годишен форум на Европската асоцијација за институционално истражување во Литванија

  2 септември 2009

  Д-р Денис Фарингтон , претседател на Одборот на Универзитетот, претставувајќи ги ЈИЕУ, Република Македонија, беше  модератор на темата ,, Каде се наоѓа моќта на управувањето?”  на 31иот годишен форум на Европската асоцијација за институционално истражување ( EAIR -European Association for Institutional Research: www.eair.nl )

 • Вaжни информации во врска со резултатите од аплицирањето за упис во ЈИЕУ

  28 август 2009

  Универзитетот на Југоисточна Европа, во најкус рок ќе ги објави резултатите околу апликациите за упис  во академската 2009-2010 година. Имено, на 3 септември 2009 година, ќе бидат објавени прелиминарните резултати на кандидатите, а на 5 септември, 2009 година, ќе бидат објавени конечните резултати од апликантите. Во меѓувреме, уписот на студентите (прв семестар регистрација за примените студенти), ќе може да се направи на 7-11 септември 2009 година. Информациите околу тестирањето по англиски јазик (се тестира нивото на познавање на англискиот јазик),  што ќе се одржи на 9 септември 2009 година, во 11:00 часот, ќе бидат објавени на 7 септември 2009 година заедно со информациите Информации за листите и училниците.  Што се однесува до стипендиите,

 • Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово ја започна соработката со Токискиот Технолошки Универзитет

  25 август 2009

  Факултетот за современи науки и технологии на ЈИЕУ и Одделот за компјутерски науки на Токискиот  Универзитет наскоро се очекува да започнат конкретна соработка во сите области, рече деканот на ФСНТ, доц. др. Беким Фетаји, кој веќе е ангажиран како визитинг професор во овој јапонски универзитет.

 • SEEU Team 7th in the European Championship in Futsal

  14 август 2009

  This year's 6th European Championship in Futsal took place in Podgorica, Montenegro from 20 - 26 July with 16 University teams from 15 European countries participating. One of these was the SEEU futsal team, who managed to reach the 1/8 finals, finally taking 7th place. Players scored an average of 7 goals per match and received an average of 2 cards per game. There was only one red card which meant that the real winner of the tournament was the idea of 'fair play'.

 • Одбраната на докторските дисертации доказ за научноистражувачката работа во ЈИЕУ

  11 август 2009

  Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово се докажа како неприкосновен лидер во регионов во создавањето на специјализирани и проверени кадри од разни области на науката. Месеците мај, јуни и јули не беа само месеци во кои се одбранија голем број на магистерски тези, туку и месеци на одбрана на докторски дисертации. Истражувањата и обработените теми беа следени не само од широката јавност туку и од локалните и националните медиуми во Македонија.

 • Магистратурите круна на истражувачките студии во ЈИЕУ

  10 јули 2009

  На ЈИЕУ во текот на месеците јуни и јули беа организирани неколку одбрани на магистерски и на докторски тези. Повеќето од  тезите привлекоа  посебно  внимание  кај пошироката јавност. „Функцијата на финансискиот менаџмент во создавање квалитативна и конкурентна средина во ЈИЕУ“ беше темата на магистратурата која успешно  ја одбрани кандидатот Рашид Емини, а Флора Кадриу ја одбрани магистерската теза „Општествените аспекти на секуларизацијата во РМ “

 • Семинар „Актуелните трендови во компјутерските науки”

  7 јули 2009

  Во четврток и петок (2 и 3 јули 2009 години) во ЈИЕУ се одржа меѓународен семинар со наслов „Актуелните трендови во компјутерските науки”. Семинарот беше организиран од трите универзитети партнери: Универзитетот на Југоисточна Европа –Факултетот за современи науки и технологии, Политехничкиот Универзитет од Тирана – Факултет на информатичките технологии и Универзитетот на Приштина – Факултет за компјутерски и електрични инженеринг.

Go to page:
Google+