Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Најнови информации

 • Излезе од печат книгата „Социолошки речник“ на авторот Али Пајазити

  15 декември 2009

              Овие денови излезе од печат  книгата „Социолошки речник“  од авторот  вонреден професор  Али Пајазити во издание на  ЈИЕУ и Издавачката куќа „Логос  А“. Книгата е претставува прв речник за социологија на албански јазик.

 • Илир Снопче докторираше на Државниот универзитет на Њујорк во Бингхамтон

  10 декември 2009

  Во петок, 4 декември, Илир Снопче успешно ја одбрани својата докторска дисертација  на катедрата за математички науки на Државниот универзитет на Њујорк-Бингхамтон, со наслов "Lie Methods in Pro-p Groups", пред комисијата во состав: Д-р Maрцин Мазур (советник), д-р Фернандо Гузман и д-р Адријан Васиу од Државниот Универзитет на Њујорк во Бингхамтон и д-р Мартин Касабов од  Универзитетот Корнел.

 • Студенти од ЈИЕУ во посета на Амбасадата на САД

  9 декември 2009

  На 2 декември, студенти кои го посетуваат курсот Вовед во американски студии на Катедрата за англиски на Универзитетот на Југоисточна Европа, предводени од нивните професори Аида Кочи, Брикена Џафери и Хајрула Хајрулаи, беа во посета на Амбасадата на САД, за едно кратко претставување и прошетка.

 • Флорим Ајдини учествуваше на меѓународната конференција „Национален конгрес, национална школа“ во Елбасан, Република Албанија

  7 декември 2009

  Флорим Ајдини учествуваше на меѓународната конференција „Национален конгрес, национална школа“ во Елбасан, Република Албанија, која се одржа по повод 100 годишнината на првото средно училиште на албански јазик. Имајќи про - западна ориентација, првото средно училиште на албански јазик претставуваше основа за патот на Албанците кон европската цивилизација.

 • Доделени сертификатите за курсот по "Лидерство и младинска работа во заедницата"

  1 декември 2009

  Во среда (15 ноември 2009), Факултетот за Јавна Администрација и Политички Науки (ФЈАПН), на Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕУ), ги додели сертификатите за програмата "Лидерство и младинска работа во заедницата", како едногодишна сертифицирана програма (Ниво А, прв семестар - 30 ЕКТС и нивото Б / втор семестар - 30 ЕКТС), која  се реализира  од страна на Универзитетот на Југоисточна Европа во соработка со Институтот за образование и комуникација на Универзитетот Joncheping (HLK), Шведска и Центарот за неформално образование "Триаголник", Македонија.

 • ЈИЕУ со четири нови редовни професори

  1 декември 2009

  Проф. др. Аслан Билали, Проф. др. Етем Азири, Проф. др.  Aбдулменаф Беџети и Проф. др. Замир Дика се новите редовни професори во ЈИЕУ, кои едногласно беа избрани на последната седница на Сенатот на Универзитетот која се одржа на 19 август 2009 година.

 • Универзитетот го одбележи 28 Ноември - Денот на албанското знаме

  30 ноември 2009

  Денес (26 ноември), со свечена академија, на Универзитетот беше одбележан 28 Ноември - Ден на албанското знаме.

  За важноста на националниот Ден на знамето, говореа ректорот, академик Алајдин Абази и  професорите Веби Беџети и Фејзула Шабани.

 • Посета на претставници од Германската Амбасада во ЈИЕУ

  25 ноември 2009

  Франк Стусел, прв секретар и Соња Бохнет, раководител на секторот за култура и медиуми во Амбасадата на Германија во Македонија, во вторник (3.11.2009) имаа работна средба со раководителот на Катедрата за германски јазик на ЈИЕУ доц. др. Гзим Џафери и со проф. др. Роберт Шмит-Бранд, професор од Германија во ЈИЕУ. Гостите најмногу се интересираа за активностите на оваа катедра.

 • Делегација од ЈИЕУ на Саемот на книгата Тирана 2009

  18 ноември 2009

  Делегација од ЈИЕУ, во состав Веби Беџети, Алајдин Демири и Али Пајазити од 12 до 14 ноември престојуваа во Тирана на Саемот на книгата Тирана 2009. Целта на посетата, покрај другото беше  и збогатување на фондот на библиотеката со потребната литература. Саемот беше богат со книги што резултираше со купување одреден дел неопходна литература. Така, како значајни наслови кои се купени се:

 • Докторираше Лејла Абази - Беџети

  17 ноември 2009

    Во четврток (19 ноември), на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово, м-р Лејла  Абази - Беџети од Факултетот за современи науки и технологии, пред комисијата во состав: проф. д-р Аксенти Грнаров, проф. д-р Замир Дика (ментор), доц. д-р Беким Фетаји, проф. д-р Владимир Радевски и доц. д-р Арбана Кадриу, ја одбрани докторската дисертација на тема: ,,Рефлективното испитување  на институционалниот развој на систем за управување со учењето преку користење на модуларен пристап”

 • Беса Арифи учествуваше на меѓународна конференцијата за универзитетска автономија во Истанбул

  16 ноември 2009

  На 23 и 24 октомври 2009 година во Универзитетот „Istanbul Bilgi University“ се одржа меѓународната конференција со тема: „Академска слобода и универзитетска автономија во балканскиот, црноморскиот и каспискиот регион: Мерки и стратегии“ организирана од Мрежата за образование и академски права (Network for Education and Academic Rights – NEAR, со седиште во Лондон), Scholars at Risk-SAR, со седиште во Њу Јорк и Истражувачкиот центар на Билги Универзитетот од Истанбул.

 • Јонуз Абдулаи и Кујтим Рамадани во Тирана за европска интеграција на Западниот Балкан

  11 ноември 2009

  На 6 и 7 ноември 2009 година во Тирана се одржа втората Меѓународна конференција за европски студии со наслов „Политичките, економските и социјалните предизвици на земјите од Западен Балкан во процесот на евро-интеграциите“. Конференцијата беше организирана од Универзитетот Епока од Тирана и Универзитетот од Истанбул.

 • Формирана Комисијата за следење на пандемијата на грип A/H1N1

  11 ноември 2009

  Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕУ), во Тетово, Академик Алајдин Абази ја донесе одлуката за формирање на Комисијата за пандемискиот грип на универзитетот, која внимателно ќе ја следи епидемиолошката состојба на свинскиот грип (A/H1N1), во Универзитетот. Со Комисијата ќе раководи Дарко Спировски, директор за одржување.

 • Брикена Џафери учествуваше на меѓународна конференција за Азискиот ЕФЛ журнал

  9 ноември 2009

  Доц. др Брикена Џафери од Факултетот за јазици, култури и комуникација-Катедрата за англиски јазик и литература учествуваше на меѓународната конференција во Измир, Турција. Конференцијата беше организирана од Азискиот ЕФЛ журнал и Универзитетот Dokuz Eylül а се одржа од 14-15 октомври 2009 година.

 • Специфично истражување за третираното прашање

  4 ноември 2009

  Јета Хани и Кадише Лимани, студентки на постдипломските студии на Факултетот за бизнис администрација - Финансии, на 6 и 7 ноември 2009 година учествуваа на втората конференција на Европски студии која се одржа во Тирана на тема: "Политички, економски и социјални предизвици на балканските земји во процесот на европската интеграција ", каде успешно се претставија со нивното истражување, со наслов ,,Дали Македонија треба да го промени својот фиксен курс на денарот за размена или да го поништи истиот?"

Go to page:
Google+