COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Почина нашиот голем пријател, Макс ван дер Штул

На 86 годишна возраст, синоќа (23 април), во неговиот дом во Хаг, почина Макс ван дер Штул, поранешен холандски министер за надворешни работи, дипломат од кариера и иницијатор на основањето на Универзитетот на Југоисточна Европа, во Тетово, во 2001 година.

Макс ван дер Штул двапати беше министер за надворешни работи на Холандија (1970 и 1980 година), амбасадор во ОН, а потоа и висок комесар на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ).

Нашиот голем пријател, Макс ван дер Штул беше неуморен борец за човековите права во целиот свет.

И ние како Универзитет на Југоисточна Европа и се приклучуваме на мислата на холандскиот премиер, г-дин Марк Рут, дека Холандија, ние како и сите мирољубиви луге го изгубивме човекот-симбол на човековите права.

По овој повод, Ректорот на ЈИЕУ, проф д-р Замир Дика, во име на сите вработени и студенти испрати телеграми со сочувство до семејството на г-дин Ван дер Штул, Холандската амбасада и ОБСЕ.

Google+