Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Петта зимска Универзијада 2011

Петтата зимска Универзијада 2011 официјално заврши со доделување на наградите на победниците на студентскиот натпревр по алпско скијање.

Наградите на победниците им ги додели ректорот на ЈИЕ Универзитетот. Воопшто победници оваа година беа студентите од Универзитетот „св.Кирил и Методиј“ - Скопје со вкупен број 88 добиении поени , на второ место беше ЈИЕУ со 85 поени и Државниот Универзитет од Тетово со вкупно 68 поени. Оваа година учествуваа 47 натпреварувачи од следниве универзитети : Универзитетот „св.Кирил и Методиј“ –Скопје, Универзитетот „св.Климент Охридски“ – Битола, Државниот Универзитет од Тетово , Универзитетот на Југоисточна Европа –Тетово, Универзитетот „Гоце Делчев“ –Штип, Универзитетот за туризам и менаџмент – Скопје, Универзитетот од Тирана, Универзитетот во Корча и Универзитетот во Приштина.

Натпреварот беше со меѓународен карактер и натпреварувачите се натпреваруваа во дисциплината велеслалом на прекрасните патеки на туристичкиот центар Поповаа Шапка , Шар планина Тетово.

Во женска конкуренција на прво место се квалификуваше Ивана Ивчевска од Универзитетот „св.Кирил и Методиј“ –Скопје со краен резултат 45.59 сек., на второ место беше Ивана Ивановска од Универзитетот „св.Климент Охридски“ –Битола со краен резултат 51.22 сек.; на третото место се квалификуваше Фјола Иљази, Универзитетот на Југоисточна Европа со краен резултат 53.84 .

„ Се радувам што можам да го дадам мојот придонес за севкупното рангирање на ЈИЕУ во овие натпревари . Со ова се охрабрив да продолжам со моите понатамошни ангажмани “ рече Флора Иљази.

Во машка конкуренција на прво место се квалификува Антонио Ристевски од Универзитетот „св.Кирил и Методиј“ –Скопје со краен резултат 39.78 на второто место се квалификува Дардан Деари –Државниот Универзитет во Тетово со краен резултат 39.81 и на третото место се квалификува Мартин Мартиновски од Универзитетот за туризам и менаџнмент –Скопје со краен резултат 43.43.

Петтата зимска Универзијада 2011 свечено ја отвори ректорот на ЈИЕУ Замир Дика, кој меѓудругото рече: „Важно е да учествува но исто така важно е и да се победи. Ова ќе го докажете со натпреварите помеѓу вас”.

Организаторот на овој настан Менан Мемеди рече „Вистиско задоволство е што натпревариоте завршија на најдобар можен начин, никој не беше поврден и сите натпреварувачи успешно го завршија натпреварувањето. Квалитетот на овој натпревар може да с докаже со учество на двајца натпреварувачи од Македонија во оваа дисциплина Дардан Деари и Антонио Ристевски. Патеките беа на соодветно ниво и временските услови беа идеални“.

Google+