Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Информација за печат: Проф. д-р Блерим Река е избран за проректор за истражувања и промоција

Blerim RekaНа 30 август 2010 година Извршниот комитет на Одборот на Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕУ) го именуваше амбасадорот проф. д-р Блерим Река проректор за истражувања и промоција.
Проф.д-р Река ќе раководи со истражувањата во ЈИЕУ, со Комитетот за истражувања коj се состои од директорите на центрите за истражувања и ќе ги координира надворешните проекти поврзани со ЈИЕУ. Проф. д-р Река исто така ќе раководи и со научното списание на Универзитетот - SEEU Review.
Проф. др. Блерим Река беше амбасадор на Македонија во Европската Унија, Брисел, поранешен проректор за истражувања во ЈИЕУ, поранешен декан на Факултетот за јавна администрација на ЈИЕУ, професор по меѓународно право, по меѓународни односи и европско право во Приштинскиот Универзитет, ЈИЕУ и ДУТ. Тој бил визитинг професор – Фулбрајт во Универзитетот на Јужна Каролина, Лос Анџелес и на следниве универзитети: Универзитет во Грац, Универзитетот Пердју во Индијана , Универзитетот Гент, Американскиот институт за мир и др. Тој е учесник во многу истражувачки проекти во: Универзитетот Харвард (Kennedy School for Government), Универзитетот во Оксфорд и Колеџот Сент Антони. Автор е на 17 книги во овие области и на 60 научни студии печатени на англиски, на германски и на француски јазик.
Google+