Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Научна конференција за творештвото на академик Луан Старова

Во организација на Катедрата за албански јазик и книжевност на Филозофскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, вчера (08.11.2023 година), во Скопје, се одржа меѓународна научна конференција посветена на творештвото на покојниот академик Луан Старова.

На оваа конференција, ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, зборуваше за повеќедимензионалниот придонес на академик Луан Старова, особено во високото образование, истакнувајќи ја неговата посветеност и придонес како член на кадарот на УЈИЕ во првата деценија од работењето.

„Придонесот на академик Старова беше повеќедимензионален и за тоа најдобро сведочат неговите дела кои се познати не само во земјава, туку и на меѓународно ниво“, рече ректорот Беџети.

Академик Луан Старова беше познат романсиер, есеист, поет и дипломат, а во периодот 2002-2009 година беше дел од академскиот кадар на УЈИЕ.

Google+