Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

УЈИЕ им посакува добредојде на двајца нови истражувачи!

УЈИЕ го одржува трендот во обезбедување конкурентни можности за млади истражувачи и научници преку овозможување прилив на мозоци.

Неодамна двајца наши поранешни студенти, Лејла Адеми, соработник на Меккол Мекбејн за чист воздух од Универзитетот во Бирмингем и Фортеса Асани, стипендист на Чивнинг од Лондонската школа за економија и политички науки, се приклучија на Институтот „Макс ван дер Штул“ (https://mvdsi. seeu.edu.mk/) покрај нашиот ценет колега проф. Менан Селими, постдокторанд на Универзитетот во Кембриџ, кој ни се придружи претходниве години. УЈИЕ е посветен на градење високо конкурентен истражувачки кадар преку понатамошно инвестирање во капацитетите за човечки ресурси. Ние цврсто веруваме дека академијата треба многу да се фокусира на приливот на мозоци што веројатно ќе генерира голема добивка на човечки капитал. Менаџментот на УЈИЕ ја демонстрира целосната способност да го задржи овој тренд додека не го достигне својот целосен раст.

„Доаѓајќи од град со сериозно загадување на воздухот, секогаш бев желен да ја стекнам потребната обука за борба против ова прашање. Затоа, неизмерно сум благодарна на Меккол Мекбејн што ми ја даде златната можност да ги продолжам моите студии за загадување на воздухот, управување и контрола на Универзитетот во Бирмингем“, рече г-ѓа Адеми. „Приклучувањето на истражувачката група за животна средина и здравје (ГЖСЗ) на Институтот „Макс ван дер Штул“ во Тетово, единствената истражувачка група која се занимава со еколошките проблеми во градот, нуди единствена можност да се насочам кон мојата страст и да работам во справувањето со загадувањето на воздухот во мојот роден град.“

Г-ѓа Асани истакна дека „Подобрувањето на животот на луѓето и подобрувањето на нивната благосостојба беше мојата примарна мотивација да магистрирам по социјална политика на Лондонската школа за економија. Враќањето во мојата земја и особено приклучувањето кон Институтот „Макс ван дер Штул“ како водечки истражувачки центар во рамките на Универзитетот на Југоисточна Европа, ќе ми даде можност да истражувам и да дизајнирам политики што ќе имаат вистинско влијание во општеството.“

Google+