COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Се одржува средба на балканските универзитети во рамките на проектот СТАНД

Во рамките на проектот „Зајакнување на автономијата на универзитетите и зголемување на отчетноста и транспарентноста на универзитетите од Западен Балкан“ (Strengthening University Autonomy and Increasing the Accountability and Transparency of the Western Balkan Universities -STAND), на Универзитетот на Југоисточна Европа во својство на партнер институција, се одржува тридневна (18,19,20 мај 2022 година) работилница за лидерство и финансиско управување.

Во својство на главен говорник, ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети ја презентираше темата „Управување и менаџмент на Универзитетот – специфики и перформанси“. Тој зборуваше за Универзитетот на Југоисточна Европа, за начинот на неговото основање, за статутот, автономијата, финансирањето и отчетноста.

„Моделот на управување на УЈИЕ е специфичен за нашиот најблизок регион бидејќи се заснова на американското и на западноевропското искуство од неговото формирање, особено во градењето капацитети. Главните принципи на управување со образовните институции се транспарентност, отчетност, ефикасност и ефективност и ако не ги применуваме овие принципи тогаш немаме добро управување“, рече меѓу другото ректорот Беџети во своето излагање, кое беше проследено со бројни дискусии и прашања.

Проректорот за меѓународна соработка и истражување на УЈИЕ, проф. д-р Беса Арифи ги поздрави претставниците на универзитетскиот конзорциум во рамките на проектот, нагласувајќи дека УЈИЕ е најдобар пример за управување со универзитет.

„Ние го сметаме проектот СТАНД за многу важен столб за идниот развој на капацитетите и алатките за автономија и лидерство на универзитетите, особено во однос на нивните финансии и управувањето“, рече проректорот Арифи.

На настанот присуствува и Томас Естерман, директор за управување, финансирање и развој на јавни политики во Европската универзитетска асоцијација (ЕУА), како и заменик директорката Енора Бенетот Прувот.

Поздравен говор во името на тимот за управување со проектот СТАНД, одржа проф. д-р Јелена Ѓокиќ од Универзитетот ИБЦ во Митровица.

Проф. д-р Бујар Галопени, од Универзитетот ИБЦ од Митровица зборуваше за целите и задачите на проектот.

Работилницата се реализира во пленарни сесии каде се презентираат трудови и се обработуваат конкретни теми поврзани со главната тема.

На работилницата учествуваат универзитети од регионов, како што се: Универзитетот Хасан Приштина, Универзитетот во Тирана, Универзитетот Кадри Зека, Универзитетот за применети науки од Урошевац, Универзитетот Фехми Агани, Универзитетот Александар Мосиу, Универзитетот Полис и Универзитетот на Црна Гора, како и претставници на Универзитетот во Хамбург, Универзитетот во Фоџа и Универзитетот во Загреб.

Google+