COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Во УЈИЕ се одржа меѓународна научна конференција по повод Меѓународниот ден на преводот

По повод Меѓународниот ден на преводот на Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје, на 29 и 30 септември 2021 година, се одржа меѓународна научна конференција на тема „Терминологија и нејзината улога во разбирањето на професионалниот јазик“.

Конференцијата беше организирана од Агенцијата за имплементација на јазиците на Република Северна Македонија и Факултетот за јазици, култури и комуникација на Универзитетот на Југоисточна Европа.

Пригоден говор на отворањето на конференцијата имаше Проректорката за истражување и меѓународна соработка, проф. д-р Беса Арифи, која ја истакна важноста на јазикот како средство за подобро разбирање едни со други.

„УЈИЕ е институција која разви политика за флексибилна употреба на јазиците и е позитивен пример каде паралелната употреба на три официјални јазици функционира одлично“, рече проректорката Арифи.

Таа им се заблагодари на учесниците за нивниот придонес и нагласи дека УЈИЕ е и секогаш ќе остане место каде што ќе можат да ги презентираат своите идеи и професионална работа.

Се очекува трудовите од оваа конференција да бидат објавени во посебна издание.

Google+