COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

На УЈИЕ беше промовирана книгата „Образованието во кревка демократија“

Во средата (16. јуни 2021 година), во организација на Факултетот за јазици, култури и комуникација во Библиотеката на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово, пред студентите и вработените беше промовирана книгата „Arsimi në demokracinë e brishtë /Образованието во кревка демократија “ од авторот - проф. д-р Бардил Мусаи.

Деканот на Факултетот за јазици, култури и комуникација - проф. д-р Демуш Бајрами, рече дека оваа книга е автобиографска книга, проследена со резиме на напредокот и искуството на авторот во областа на образованието. „Ова е доказ за придонесот и скромната улога што ја играше професорот Бардил Мусаи во развојот на образованието во последните три децении“. Според проф. Бајрами, авторот ја напишал оваа книга за да ги потенцира најдинамичните периоди на развој на образованието по воспоставувањето на демократијата, која до денес сè уште е кревка.

Заменик-министерот за образование - проф. д-р Арафат Шабани рече дека оваа книга зборува за целата непрекината образовна кариера на повеќе од четириесет години на проф. Мусаи, изградена со напор и пожртвуваност; во текот на сите овие години, со цел да се исцрта животот на неконформистички човек, некомпатибилен со статус кво, чие мото беше активност, без да стане дел од категоријата „да лица“, истакна проф. Шабани.

Авторот на книгата, проф. Бардил Мусаи, на почетокот стави акцент на вредната работа што ја извршува Универзитетот на Југоисточна Европа, велејќи дека е горд што е во Библиотеката на овој универзитет, која, како што истакна тој ја споменува на меѓународните конференции како најдобра библиотека на Западен Балкан.

Говорејќи за својата книга, проф. Мусаи рече дека исполнува неколку цели одеднаш - „но најважните остануваат оние што вработените во секторот за образование треба да ги постигнат: да ги истакнат достигнувањата и позитивните искуства, да научат од грешките направени во системот, но и да служат на институционалната меморија, како што и во нашата управувачка традиција, за жал, сè започнува од нула, штом заврши ротацијата на моќта “. Според проф. Мусаи, извор на инспирација при подготовката на оваа книга биле стотици илјади луѓе, Албанци и интернационалци, во албанските земји и во многу земји во светот, со кои авторот се сретнал на многу конференции, семинари , симпозиуми и тркалезни маси. „Тие ме научија подобро да ја разберам и почитувам комплексноста на образованието, особено - промените во образованието“, рече меѓу другото, проф. Мусаи.

Google+