COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Дебата за вработеноста на младите - УЈИЕ со структурирана понуда согласно барањата на пазарот на трудот

Институтот за лидерство и јавна политика, денес (27.05. 2021 година), во Тетово, организираше панел дискусија на тема: „Вработувања и можности за вработување на младите во земјата“. Главните панелисти беа: амбасадорката на САД во Северна Македонија - Н.Е. Кејт Мери Брнс, ректорот на Универзитетот во Југоисточна Европа - акад. проф.д-р Абдулменаф Беџети, градоначалничката на Тетово-Теута Арифи и директорот на Агенцијата за вработување на Северна Македонија - Абдуш Демири. Дебатата беше модерирана од Пранвера Касами, директорка на Институтот за лидерство и јавна политика.

„Македонија има највисока стапка на невработеност во регионов и е на второто на последното место, непосредно пред Косово. Ситуацијата на пазарот на трудот во Северна Македонија е асиметрична, особено во последната деценија, каде што има несовпаѓање помеѓу понудата и побарувачката од пазарот на трудот. Значи, од една страна имаме високи стапки на невработеност и од друга страна имаме барања на работодавачи и недостаток на потребни профили. Проблемот не е цикличен во економијата на земјата, но тој е структурен“, рече меѓу други ректорот Беџети.

„УЈИЕ презеде конкретни чекори во обезбедувањето на профилите што се бараат на пазарот на трудот, со хоризонтално структурирање на понудата на студиските програми. Од минатата година, Одделот за архитектура и дизајн започна да функционира многу успешно, а оваа година се нуди интердисциплинарна студиска програма Енергија, екологија и економија “, истакна ректорот Беџети.

Тој исто така рече дека најновата анализа во врска со идните професии во Северна Македонија покажува дека во следните 10 години над 90% од нив ќе бараат дигитални вештини. Гласовите што се против дигитализацијата се чудни и ова е многу погрешен пристап.

Во однос на ублажувањето на невработеноста и создавањето можности за младите, Беџети рече дека УЈИЕ помогната од меѓународните и локалните партнери основаше два центри кои им помагаат на младите во вработувањето: ICane во Гостивар и Future Skills Jobs на Кампусот на УЈИЕ во Тетово. Од 2004 година, УЈИЕ е прв во регионов кој со помош на УСАИД и Универзитетот во Индијана воспостави Центар за кариера, кој помага и спроведува вработување на студенти.

На оваа дебата публиката постави многу прашања во врска со создавањето можности за вработување на младите.

Google+