COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Официјално се отвори Младинскиот ресурсен центар – проект имплементиран од УЈИЕ

Со посебна церемонија, денес (18.02.2021 год.), во Гостивар официјално се отвори Младинскиот ресурсен центар (МРЦ). Отворањето на овој центар е поддржано преку проектот на Швајцарската агенција за соработка и развој и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), а кофинансиран од Општина Гостивар. Проектот го имплементира Универзитетот на Југоисточна Европа.

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети им се заблагодари на учесниците за соработката и за придонесот. За да се осигури одржливоста на овој центар и по завршувањето на тригодишниот период тој ги замоли сите напорно да работат и ги повика младите да се вклучат и да ја стекнат потребната експертиза за пазарот на трудот.

„Концептот и структурата на овој центар и експертизата на УЈИЕ, на овие групи ќе им овозможат обука и можности да бидат покомпатибилни со потребите на пазарот на трудот, додека на младите ќе им овозможат пореално да ја пронајдат професијата преку разни обуки, совети и работилници со цел да ги изразат своите вештини и да ги реализираат соништата.“, истакна ректорот Беџети.

Координаторот на Младинскиот ресурсен центар, Азир Алиу, рече дека идејата за отворање на ваков центар започна во УЈИЕ, со оглед на искуството, подготвениот кадар и визијата да има директно општествено влијание. Азири вети дека по една година повторно ќе имаме средба за да ги објавиме конкретните резултати од овој центар.

На церемонијата обраќање имаше и Амбасадорката на Швајцарија Сибил Сутер која истакна дека во времето на современиот економски и деловен развој многу е важна соработката помеѓу бизнисот и универзитетите.

Постојаната претставничка на УНДП, Нарине Сахакјан ги повика младите да се приклучат на центарот, но не само поради финансиските придобивки, туку да реализираат идеи и да отворат сопствени бизниси.

Во својот поздравен говор, градоначалникот на Општина Гостивар, Арбен Таравари, рече дека ова е трет центар за млади што е отворен во Гостивар и тие докажаа дека соработката меѓу различни институции секогаш носи конкретни резултати.

Воведено обраќање имаше и министерката за труд и социјална политика на Северна Македонија, Јагода Шахпаска која ги презентираше приоритетите на Владата за поддршка на проекти за самовработување и вработување на младите.

МРЦ функционира како центар за иновации и ресурси за вработување, како и самовработување на млади, со фокус на идните работни места. Центарот ги збогатува и проширува услугите што студентите ги имаат на Кампусот на Универзитетот на ЈИЕ, додека програмата вклучува и ученици од основните и од средните училишта.

Google+