COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Се одржа јавна трибина за дигитализацијата на јавните услуги

Во рамките на јавната трибина „Дигитализација на јавните услуги“, Министерството за информатичко општество и администрација во понеделникот (27 јануари 2020 година) на Универзитетот на Југоисточна Европа го претстави проектот „Со еден клик, до сите ваши услуги“.

Дебатата се фокусираше на дигитализацијата на земјата, како и на нејзината улога во професионализацијата на јавната администрација додека говорници беа министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, градоначалничката на Општина Тетово Теута Арифи, проф. д-р Азир Алиу, како претставник од академската заедница и Бобан Милосавлески, претставник од деловната заедница.

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф.д-р Абдулменаф Беџети во својот говор рече дека овој Универзитет е најсоодветното и симболично место за пренесување на пораката за дигитализација на земјава. Ние сме први не само во земјава, туку и во регионов во имплементацијата на дигитализацијата.

„Овој Универзитет за прв пат го спроведе електронскиот индекс, но беше и е иницијатор на многу платформи и апликации за дигитално образование“, рече ректорот Беџети.

Министерот Дамјан Манчевски ја презентираше дигиталната платформа за јавни услуги uslugi.gov.mk и ја најави целосната дигитализација на администрацијата.

Градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, зборуваше за соработката меѓу централната и локалната власт со цел на граѓаните да им се понудат квалитетни и навремени услуги.

Дебатата на Универзитетот на Југоисточна Европа беше втора во низата јавни дебати што се очекува да се одржат во најголемите градови во земјава.

Google+