COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Се одржува семинарот за докторски студии и за компјутерски науки и информатички технологии

Студенти на докторски студии, истражувачи и професори ги презентираа трудивите и најновите резултати од истражувањата во областа на компјутерските науки и информатичките технологии на Вториот семинар за докторски студии, кој се одржа денес и утре (22-23 август 2019 година), на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово.

Семинарот е во организација на Факултетот за современи науки и технологии, каде покрај презентерите од Универзитетот, учествуваа и двајца меѓународни научници, проф. Хајко Шулт од Универзитетот во Базел и д-р Илир Фетаи, виш архитект на софтверот на Швајцарските железници.

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, во поздравното обраќање рече дека Универзитетот е еден од единствените во регионот што воспостави традиција на инвестирање во истражувањето.

„Вкупниот износ што Универзитетот го издвојува за истражување е 10 пати поголем од националниот просек и нашата цел е да станеме регионален центар за истражување“, рече ректорот Беџети.

Проректорот за истражување и меѓународна соработка, проф. д-р Беса Арифи, рече дека Универзитетот е почестен од присуството на меѓународните презентери, потенцирајќи ја важноста од меѓународното истражување и соработката, кои се стратешки приоритети на универзитетот.

Деканот на Факултетот за современи науки и технологии, проф. д-р Адриан Бесими, се заблагодари на вработените ангажирани за успешната организација на овој семинар и истакна дека примарна цел е вработените и студентите од докторски студии да споделат и да имаат корист од искуството од меѓународните презентери.

Професорот Хајко Шулт ја претстави својата работа на тема: Тековни предности во обработката на големи податоци, каде ги претстави предностите во оваа област со употреба на големи бази на податоци во различни области на човековата активност.

Д-р Илир Фетаи презентираше за примената на вештачката интелигенција во швајцарските железници, каде што покажа конкретни случаи што во моментот се применуваат во оваа компанија.

Нивните дела на семинарот ги презентираа проф. Менан Селими, проф. Бујар Рауфи, проф. Адријан Бесими, проф. Висар Шеху и студенти на доктор.

На семинарот имаше презентација на трудови од сите главни полиња на компјутерската наука и информатичката технологија во теоретски и практични аспекти.

Семинарот има за цел да обезбеди платформа за докторандите, истражувачите и практичарите од академијата и индустријата да ги исполни и сподели неодамнешните случувања во оваа област.

Google+