COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

УЈИЕ добива грант за тестирање на опрема за Интернетот на следната генерација

Институтот „Макс ван дер Штул“ и Центарот за бизнис иновации се добитници на грантот, кој е дел од проектот H2020 на Европската унија. Носител на овој проект е проф. Менан Селими, додека проектот ќе се реализира во неколку фази.

„Со грантот што го добивме (првата фаза), ќе можеме да експериментираме со Cloud Computing технологијата, користејќи ги безжичните јазли, дистрибуирани во Антверпен, Белгија. Резултатите од експериментите треба да бидат во служба на компаниите на Технолошкиот парк на УЈИЕ и ќе им овозможат на студентите на магистерски и на докторски студии да објават трудови со резултатите на најреномираните светски конференции“, истакна Селими.

Ова е првата соработка меѓу Институтот „Макс ван дер Штул“ и Центарот за бизнис иновации, во смисла на соработка помеѓу истражувачите и индустријата, користејќи го Центарот како врска во реализирањето на оваа соработка.

Фид4Фајр (Fed4Fire) е проект од програмата H2020, кој финансира иновативни идеи и експерименти од областа на ИКТ, поддржувајќи ги со модерна и современа опрема. Фид4Фајр обезбедува најголема база на експериментални примероци за Интернетот на следната генерација, поддржувајќи широк спектар на различни заедници и иницијативи за истражување и иновации во Европа, проекти и иницијативи за тестирање на 5G технологијата.

Имплементацијата на проектот започнува во август и ќе заврши во ноември оваа година.

Google+