Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

На УЈИЕ се одржа тркалезна маса за мултикултурното образование како начин за зајакнување на социјалната кохезија и еднаквите можности

Во вторникот (28. март 2019 година), на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово, Високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ (ВКНМ) организираше дискусија за мултикултурното образование како начин за зајакнување на социјалната кохезија и еднаквите можности.

Во оваа прилика, на канцеларијата на ВКНМ, меѓу другите, се придружиија и Нансен Центарот за дијалог од Скопје (НДЦ) од Република Северна Македонија и Асоцијацијата за историски дијалог и истражување од Кипар. Двете организации се минатогодишни добитници на наградата „Макс ван дер Штул“, која заеднички ја доделуваат Владата на Холандија и ВКНМ.

На тркалезната маса беа ангажирани релевантни претставници од власта , академици, практичари и студенти на структуриран разговор за предизвиците на спроведувањето на образовните реформи во Република Северна Македонија, вклучувајќи ги и надминувањето на пречките поврзани со јазичните бариери и градењето канали за дијалог помеѓу заедниците. Говорниците се осврнаа на релевантните тематски препораки и насоките на ВКНМ и истите ги контекстуализираа за да го поттикнат дијалогот меѓу заедниците.

Google+