COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Дебата за даноците на УЈИЕ – Реформите во даночниот систем се неопходен чекор

Јавната дебата „Ајде да зборуваме за даноци“, организирана од Фондацијата Фридрих Еберт и Министерството за финансии на Република Северна Македонија, во средата (17. април 2019 година) се одржа на Универзитетот на Југоисточна Европа.

На дебатата присуствуваа голем број студенти и професори, додека обраќања имаа: Ректорот на УЈИЕ - акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети; Директорот на фондацијата Фридрих Еберт во канцеларијата во Скопје - Ева Елерајт; Министерот за финансии проф. д-р- Драган Тевдовски и Раководителката на Секторот за стратешко планирање при Управата за јавни приходи - Весна Срцева.

Ректорот Беџети изрази задоволство дека Универзитетот на Југоисточна Европа е домаќин на оваа дебата, бидејќи даночниот систем е важен за сите нас.

„Сите ние сме даночни обврзници и секако сме заинтересирани за поправеден и поедноставен даночен систем“, рече ректорот Беџети, кој од аспект на искуство и професија имаше активно учество во оваа дебата.

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, рече дека целта на министерството е да се подигне нивото за дебата за чувствителна и важна тема за сите граѓани. Тој имаше презентација за даночната структура, за начинот на кој што се полни буџетот и образложување за потребата од реформи во даночниот систем.

Директорката на Фондацијата Фридрих Еберт - Скопје, Ева Елерајт рече дека се чувствува многу привилегирана што е во Тетово, на ваков современ универзитетски кампус. Во врска со дебатата, таа рече дека добриот даночен систем треба да има правична распределба

Раководителката на Секторот за стратешко планирање при УЈП- Весна Срцева зборуваше за стратешко планирање и улогата на Управата за јавни приходи во даночниот систем во Република Северна Македонија.

Google+