Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

„Абортус: Остри реакции во Европа“ проекција на филм & дебата

Во вторникот (9. Април 2019 год.) на Универзитетот на Југоисточна Европа во организација на УЈИЕ- Правниот факултет и Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување на ХЕРА, имаше проекција на филмот „Абортус: Остри реакции во Европа“ во Француско-германската продукција - АРТЕ. Проекцијата беше проследена со панел-дискусија на оваа тема со посебен осврт на Законот за абортус, кој се очекува да биде усвоен од Собранието на Република Северна Македонија.

Панелисти на дебатата беа: Доц. д-р Арта Селмани-Бакиу - професор по Семејно право; Асист. Албана Метај-Стојанова - предавач по Семејно право;д-р Аријан Алили - гинеколог, Ива Михајловска - ХЕРА; и Рита Беадини - претставник на Феминистичкиот клуб на Универзитетот на ЈИЕ.

„Дебатата беше многу успешна, бидејќи таа го зголеми интересот меѓу студентите и вработените во Универзитетот. За време на дебатата беа извлечени заклучоци, но најважно е што и покрај тековните дебати, жените треба да одлучат што да прават со своето тело “, истакна доц. д-р Арта Селмани, продекан на Правниот факултет.

Студентите имаа можност да го следат филмот, каде многу јасно се рефлектира реалноста на двата табора, за и против абортусот. Имаше многу прашања од учениците и мислењата беа дадени на оваа тема од професионалци од областа.

Google+