COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Беџети учествуваше на конференцијата на Албанските јавни универзитети во Приштина

Во рамките на 49-годишнината од основањето на Универзитетот во Приштина „Хасан Приштина“ минатиот викенд се одржа еднодневна конференција во Приштина, на која присуствуваа претставници од сите Aлбански јавни универзитети од Косово, од Албанија и од Северна Македонија.

На оваа конференција присуствуваше ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети.

Претставниците на 20-те Aлбански јавни универзитети, вклучително и УЈИЕ, потпишаа заедничка декларација со која се согласија за важни прашања од интерес за универзитетите-потписнички.

„Можностите и формите на меѓу универзитетската регионална соработка“ беше главната тема на конференцијата, каде меѓу другото беше разговарано и за механизмите и процесот на конкретизација на соработката во различни области.

Посебно внимание е посветено на соработката со релевантните влади за создавање на посебен фонд за размена на студенти и на академски кадар меѓу Албанските јавни универзитети.

Универзитетските ректори, во присуство на косовските политички и институционални личности, присуствуваа на церемонијата по повод 49-годишнината од основањето Универзитетот во Приштина „Хасан Приштина“.

Google+