COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

На Правниот факултет се одбележа Меѓународниот ден за човекови права

По повод Меѓународниот ден за човекови права и 70. годишнината од Декларацијата за човекови права, во понеделник (10. декември, 2018), Правниот факултет организираше низа активности за одбележување на овој ден.

Во конкурсот за најдобра колумна за човекови права, жирито, составено од претставници од Правниот факултет и порталот Portalb.mk, ги избраа најдобрите колумни напишани од студентите посветени на Меѓународниот ден на човековите права.

Од сите натпреварувачи ова се најдобро рангираните колумни: прво место - Емир Куртиши, второ Вања Премческа и трето - Гентиана Мустафа. Најдобрите колумни ќе се објават на порталот „Portalb.mk“. Сертификатите за победниците и учесниците беа доделени од главниот уредник на порталот, г-ѓа Елида Зилбеари, која рече дека и претставува чест да ги оценува најдобрите студенти.

Целта на оваа организација беше да се подигне свеста на студентите за правата што ги имаат како човечки суштества, да ги охрабрат да пишуваат за овие теми и да ги поттикнат да учествуваат во натпреварот.

Деканот на Правниот факултет, Емине Зендели, рече дека менталитетот треба да се промени со цел да се бориме против кршењето на правата во сите сфери на животот.

„Сѐ уште се соочуваме со злоупотреби и кршења на човековите права, а спроведувањето на Декларацијата не е толку едноставно. Можеби не можеме да направиме многу, но ние само треба да се бориме против тој менталитет затоа што не можеме да ги решиме проблемите со истиот менталитет со кој се создадени, но треба да имаме нов начин на размислување“, рече меѓу другото Дин Зендели.

Студентите презентираа видео кои самите го подготвија во кое беа прикажани проблемите на бездомните деца, правата кои им припаѓаат со закон и како треба да се третираат.

Исто така, пред сите студенти на настанот беа прочитани најдобрите три колумни , а настанот се затвори со квизови, на кои присуствуваа студенти од три факултети, имено: Правниот факултет, Факултетот за современи општествени науки и Факултетот за јазици , култури и комуникација.

Google+