COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Беше одржана јавна дебата за уставните промени

Претставници на Владата на Република Македонија, професори и студенти, во понеделникот (10.12.2018 година) учествуваа на петтата јавна дебата, која се одржа на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово каде се дискутираа уставните измени предвидени во Преспанскиот договор.

Во своето отворање, ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети рече дека дебатите за фундаменталните прашања, како што се промените во највисокиот правен и политички чин на една заедница, се уште поважни од едноставните дебати или форуми кои политичарите секогаш треба да ги реализираат кога постојат разлики за повеќе засегнати страни.

„Зачленувањето во НАТО и приближувањето до ЕУ, со повисоки политички и демократски стандарди, многу скоро ќе ја наметнат потребата за повторно согледување на уставните решенија и тоа не само во однос на меѓуетничките односи кои тековно не се вклучени во промените“ рече ректорот Беџети.

Заменик-премиерот и министер за одбрана Радмила Шеќеринска - ја истакна важноста од усвојување на овие измени поради промените што се очекува да се случат во решавањето на отворените прашања и безбедното патување на Македонија кон НАТО и ЕУ.

Заменик-премиерот на Владата на Република Македонија за европски прашања, Бујар Османи, говореше за итната потреба на Македонија за интегрирање во НАТО, поради геостратегиската позиција и геостратегискиот момент во кој Албанците се наоѓаат.

Проректорката на УЈИЕ за меѓународни односи и истражувања, проф. д-р Беса Арифи, предложи некои конкретни предлози да бидат вметнати во уставните измени.

Д-р Блерим Река, рече дека Македонија е на стратешка крстосница каде што сите засегнати страни треба да бидат задоволни од целта за реализација на евроинтеграциите.

Професорите и студентите активно учествуваа, поставувајќи прашања и даваа мислења за предложените измени.

Google+