COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Студентите од УЈИЕ се вклучија во кампањата за подигнување на јавната свест за ракот на дојка

Феминистичкиот клуб на Универзитетот на Југоисточна Европа со конкретни активности се приклучи на кампањата за подигнување на јавната свест за борба и рано откривање на ракот на дојка, која беше организирани низ целиот свет во текот на октомври.

Првата активност во рамките на оваа иницијатива се одржа во четвртокот (25 октомври 2018 година) во Гостивар, каде што учениците добија поддршка и од општинските власти.

„Во рамките на нашава иницијатива планираме преку информативни точки во Гостивар, Тетово и во Скопје да информираме и да ја подигнеме свеста за опасностите и за борбата против ракот на дојка. Нашата цел е да ја подигнеме свеста за прегледи на населението и да не се избегнува мамографијата“, рече Рита Беадини, член на Феминистичкиот клуб и координаторот на Иницијативата.

Студентите од УЈИЕ, во информативни точки, ги поттикнуваа луѓето да се фотографираат во посветени рамки со порака за подигање на свеста за ракот на дојката, а за да бидат информирани колку што е можно повеќе луѓе, овие фотографии се дистрибуираат на социјалните мрежи.

Феминистичкиот клуб на Универзитетот на Југоисточна Европа функционира во рамките на Студентскиот парламент и асоцијација.

Google+