COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Беше одржана меѓународната научна конференција за почетоците на плурализмот во Македонија

„Почетоците на политичкиот плурализам во Македонија и посткомунизмот“ беше тема на Третата меѓународна конференција што се одржа во четвртокот (18. октомври 2018 година), во Центарот на УЈИЕ во Скопје.

На Конференцијата учествуваа научници од областа на политичките науки и меѓународните односи, поранешни пратеници и професори од Македонија, Косово, Србија и од Чешка.

Конференцијата ја отвори проректорот на УЈИЕ за академско планирање и дигитализација - проф. д-р Владимир Радевски, кој рече: „За нас е задоволство да собереме важни имиња од областа на политиката и науката на нашиот Универзитет“. На отворањето на настанот се обратија деканот на Факултетот за современи општествени науки - проф. д-р Мемет Мемети и координаторот на Конференцијата - проф. д-р Хасан Јашари.

На Конференцијата беа презентирани научни трудови за почетоците на плурализмот и создавањето на првите албански партии во Македонија, истакнувајќи ги клучните моменти поврзани со политичкиот и со економскиот контекст на Македонија.

Конференцијата се одржа во пленарни сесии, овозможувајќи им на учесниците да дебатираат и да споделат идеи за почетоците на демократијата во Македонија, споредувајќи ги со политичките моменти во Македонија и на целиот Балканот воопшто.

Пратениците од македонскиот парламент ги презентираа документите за почетоците на плурализмот и демократските движења на Албанците во Македонија. На Конференцијата беа разгледани теми за создавање на првите демократски медиуми и за еднаков регионален развој во Република Македонија, како и други теми од различни аспекти поврзани со почетоците на плурализмот во Македонија и во регионов.

Предадените трудови ќе бидат објавени во зборникот на Конференцијата.

Google+