COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Абази на церемонијата на доделувањето на наградата на поранешниот претседател Ахтисари во Њујорк

Деновиве (25 септември), во Њујорк, Националниот албанско-американски совет ги почести со награди две личности - преговарачот кој одигра клучна улога во финализирањето на процесот на независноста на Косово, поранешниот фински претседател  и добитник на Нобеловата награда за мир Марти Ахтисари и  познатиот фотограф Фадил Бериша, кој по пат на уметноста го запозна светот со албанските вредности.

Марти Ахтисари по добивањето на наградата "Duart e Shpresës " (рацете на надежта), од Националниот албанско - американски совет, за својот историски придонес што доведе до независноста на Косово, истакна дека со независноста на Косово исправена е историската грешка.

Наградата, на симболичен начин беше доделена од страна на косовскиот претседател Фатмир Сејдиу, а меѓу познатите личности од јавниот живот, исто така беше присутен и ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, академик Алајдин Абази, кој истакна дека оваа посета ќе ја искористи преку извршниот директор на албанско - американски совет, Авни Мустафај да врачи покана за доделување на почесна титула ‘Honoris causa’ од Универзитетот на ЈИЕ, во 2010 година, на г-дин Ал Гор. Ал Гор е поранешен американски потпретседател на САД, истакнат активист во борбата против климатските промени и заштитата на животната средина и добитник на Нобеловата награда за мир, со што е поврзана неговата работа околу спречувањето на климатските промени.
Google+