Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Бизнис- форум: Расте трендот на заминување на младите и квалификувани кадри од земјава

Трендот на млади и квалификувани кадри кои заминуваат од државата е загрижувачки за опстанокот на компаниите, потенцираа експертите на денешниот бизнис-форум на тема „Предизвиците на менаџментот на човечките ресурси во компаниите во Македонија“, кој се одржа во вторник (19.12.2017 година), на Универзитетот на Југоисточна Европа.

„За да се намали бројката на млади и квалификувани кадри кои ја напуштаат државата потребно е компаниите да ги стимулираат вработените со таканаречените надворешни но и внатрешни фактори“, истакна деканот на Факултетот за бизнис и економија, проф. д-р Изет Зеќири.

На форумот беше истакнато дека домашните компании воопшто не се конкурентни со фирмите од западно
- европските земји. Академик Абдулменаф Беџети проблемот го гледа во менаџерите на компаниите, кои се клучни за развојот на компаниите во Македонија, и „затоа и вработените одлучуваат да заминат во странство и да напредуваат во поуспешни компании“.

На бизнис форумот дел од сопствениците на фирми, презентираа проекти кои во соработка со универзитетите но и
со стопанските комори во земјава, имаат за цел да ги мотивираат вработените да останат и понатака да работат во нивните компании и да напредуваат во својата професија.

Google+