Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Предавање на амбасадорот Џес Бејли за студентите на УЈИЕ

„Поддршката на САД за аспирациите за европска интеграција на Македонија е присутна и продолжува“, рече амбадасорот на САД во Македонија, Џес Бејли на предавањето кое го одржа денес (12.12.2017) за студентите на Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) во Тетово.

Клучна тема на ова предавање беше борбата против корупцијата која според амбасадорот на САД е феномен кој ги ослабува институциите и ги лишува граѓаните од можноста за самореализација и за напредок. За САД многу е важно да се почитуваат вредностите како што е владеењето на правото и придружната потреба за борба против корупција. Со цел успешно да се бориме против корупцијата, важно е да се создаде перцепција за овој феномен за граѓаните и за институциите.
„Оваа борба е успешна кога имаме моќни институции и кога има вклучување на граѓаните во овој процес“, рече амбасадорот Бејли.
Студентите изразија голем интерес за ова предавање, а поставуваа и прашања за улогата на САД во борбата против корупцијата и за улогата на студентите во оваа насока.

Пред предавањето, амабасадорот Бејли оствари средба со ректорот на УЈИЕ, проф. д-р Замир Дика, провостот проф. д-р Ендру Гудспид и проректорот за меѓународни односи проф. д-р Блерим Река .

Google+