Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Студентите од Прваниот факултет на конференција за изборните листи

Педесет студенти од прва година од Правниот факултет на ЈИЕУ под водство на доц. д-р Јетон Шасивари, во рамките на  предметот од насоката Уставно право, на 23 март 2010 година учествуваа на научната конференција на тема: “Застапување и одговорност – отворени, или затворени листи на кандидатите“ организиран од Националниот Институт за Демократија.

Нашите студенти беа дел од истражувањата и дискусиите во врска со можноста за инкорпорирање на отворените листи на изборниот процес во нашата земја.

Доц. д-р Јетон Шасивари како дел од научниот панел на оваа конференција ja презентираше темата: „ Отворените листи можност повеќе за избирачите во РМ“. Проф. Шасивари во својата тема ги елаборираше практичните и теоретските аспекти на отворените листи во земјите од  регионот, но и во ЕУ како и конкретните ефекти на инкорпорирањето на отворените листи во парламентарните и локалните избори во РМ.

Google+