Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Свечено беше отворена традиционалната манифестација „Денови на азбуката“

Во организација на Институтот за културно наследство, денес (14.11.2023 год.) во Скопје се одржа свеченото отворање на петтото издание на традиционалната манифестација „Денови на азбуката“, на која обраќање имаше ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети.

Во својот говор, ректорот Беџети, освен што констатира застој во целосната имплементација на албанскиот јазик, ги повика институциите официјалните комуникации да им бидат двојазични, без разлика кој ги води, што сепак не се случува со последици. Тој ги повика и да ги отстранат навиките кои ги имаат нашите деца, во име на модернизацијата и не треба да им се дозволи да комуницираат меѓу себе и во семејството на англиски јазик.

Отворањето на настанот се одржа во свечената сала на Владата на Република Северна Македонија. Исто така на манифестацијата беше промовирано специјалното издание „Денови на азбуката“ бр. 4 од претходното издание.

Google+