COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Традиционалната обука за трансформација и развој на Универзитетот за да одговори на потребите на новите генерации се одржува на УЈИЕ

„Посветени на успехот на студентите: Трансформација и развој на Универзитетот за задоволување на потребите на новите генерации”, е централната тема на традиционалната дводневна обука на академскиот и на административниот кадар, што се одржува на Универзитетот на Југоисточна Европа, денес и утре (14. и 15. септември 2022 година).

Главната тема на обуката ја презентираше ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, кој истакна дека во изминативе четири години Универзитетот доживува континуирани промени и сега продолжуваме со натамошниот трансфер во функција на развојот и растот на Универзитетот и од овој аспект и предизвиците со кои се соочуваме, особено со новата генерација, која ја нарекуваме зет (Z )генерација .

Ректорот Беџети во своето излагање се задржа на клучните точки од развојот на Универзитетот и на главните предизвици со кои се соочува УJIE. Тој детално елаборираше за средината во која работиме како високообразовна институција, за нашата академска структура, факултетите, студиските програми и кадарот, со посебен акцент врз човечките ресурси.

„Стандардот останува наша заложба за интернационализација, посветеност на нашиот успешен систем на стипендии, во однос на инвестициите и финансиската одржливост “ рече ректорот Беџети.

Ќе продолжиме со академскиот развој во креирањето на нови понуди и идентификацијата на човечки профили.

Обуката се одвиваше во сесии, каде што на тема „Подобрување на наставата и учењето: превртена училница - вовед и примери од сите факултети“, претставници од факултетите презентираа примери за употреба на некои иновативни наставни практики за да ги направат часовите попривлечни за студентите, а во исто време да ја зголемат нивната автономија и посветеност.

Обуката се одвиваше во сесии, каде што на тема „Подобрување на наставата и учењето: превртената училница - вовед и примери од сите факултети“, претставници од факултетите презентираа примери за употреба на некои иновативни наставни практики за да ги направат часовите попривлечни за студентите, а истовремено да ја зголемат нивната автономија и посветеност.

„Кон подобрување на услугите за студентите: задоволство на клиентите“, беше темата на обуката за административниот кадар што ја одржа Светлана Мисајловска, додека претставниците од Институтот „Макс ван дер Штул“, презентираа на пленарни и проектни сесии - организирани според предлог на овој институт.

„Истражување на идеи за интернационализација и иновација за УЈИЕ да биде на следното ниво на раст и врвен учинок “, беше темата на сесијата што онлајн ја презентираше г. Камрудин Шамс, одговорен на фондацијата „Шамс“.

Во однос на обемот на работа како и продуктивноста и ефикасноста резултатите од оценувањето на студентите според моделот од одделот за студентски сервис директорот на овој Абаз Селмани имаше презентација на тема: „ Бизнис – процес -матрица: опис, сложеност и проценка на обемот на работа- Модел на одделот за студентски сервис “.

На вториот ден од обуката претставници од факултетите ќе ги презентираат најдобрите практики на предавање, учење и оценување.

Google+