COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Беџети учествуваше во активноста по повод 30.годишнината од монетарното осамостојување на Република Северна Македонија

Во рамките на активностите за одбележување 30. годишнината од монетарното осамостојување на Република Северна Македонија, ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, учествуваше и имаше обраќање на изложбата на тема „В/редности и вредности“, која се одржа во четвртокот (07.07.2022 година), во музејот на Народната банка на Република Северна Македонија.

„По независноста, прогласувањето на монетарната независност е вториот најважен чин на независна држава. Монетарниот систем, како многу важен економски потсистем, е доста специфичен, сложен и многу чувствителен, не само од макроекономски аспект. Затоа, прогласувањето на економска независност не е само свечен чин, туку е многу сложен процес и доколку не се осмисли и спроведе прецизно и внимателно, може да предизвика големи последици и не само од економски аспект“, рече тој. во својот говор ректорот Беџети.

На овој настан организиран од Народната банка излагања имаа и гувернерката Анита Ангеловска – Бежоска, министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска и професорот Митко Хаџи – Пула, а присуствуваа и високи претставници од државните институции и значајни личности од јавниот и од приватниот сектор.

Изложбата претставува кураторски обид за селекција, презентација и толкување на културното наследство на Северна Македонија, претставено преку тековното издание на македонските книжни пари издадени од 1996 година до денес.

Google+