COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Со физичко присуство, одржувајќи ја дистанцата, се одржа церемонијата на дипломирање на шеснаесеттата генерација

Апсолвентите од шеснаесетта генерација на Универзитетот во Југоисточна Европа, почитувајќи ги мерките за заштита од вирусот „Ковид 19“, во саботата (12.09.2020) ги фрлија капите на Свечената церемонија, што се одржа во Kампусот во Тетово.

„Секој од вас, патуваше овие години на свој посебен начин, полн со спомени од предавањата, професорите, испитите, забавите ... кои ви оставија посебни траги и ова е убавината на животот. Заеднички именител за сите вас денес се задоволството, емоциите и позитивната енергија што ја носите и во која треба да уживате!“, рече ректорот акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети.

Вие сте најсилен социјален, професионален и интелектуален капитал со кој оваа институција придонесува интелектуално во нашево општество. Нема друг проект, за овие три децении на социјална, политичка и економска транзиција што толку многу придонесе за секоја индивидуа, за вашите семејства и за општеството воопшто.

Вашата диплома претставува најверодостоен пасош за западниот пазар да продолжите не само со академскиот и со професионалниот развој, туку и да аплицирате на пазарот на трудот.

„Ја разбирам, но не ја оправдувам вашата склоност за да одите на Запад по секоја цена! За оние кои знаат и сакаат, бидете сигурни дека дури и тука можете да заработите и да живеете добро. Дотолку повеќе во годините што доаѓаат. Денес сме членка на НАТО и со статус на преговори за ЕУ, што претставува добра перспектива и можност, но и предизвик за поквалитетна конкуренција, каде што знаењето и компетенциите ќе бидат клучот за успехот во вашата кариера“, им порача ректорот на апсолвентите.

„Која насока и да ја изберете, ви посакуваме добро здравје и успех. Вратата низ која ќе излезете денес (во фигуративна смисла на зборот) останува засекогаш отворена за сите вас, а еден ден ако даде Господ, дури и за вашите деца “, рече меѓу другото во својот говор, ректорот на УЈИЕ, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети.

Директно, преку он-лајн платформа, апсолвентите ги поздрави и новиот претседател на Одборот на Универзитетот, проф. д-р Клаус Тотерман.

„Од денес започнува нова фаза од вашиот живот, која можете да ја наречете почеток на вашиот успех и кога ќе го напуштите Универзитетот денес, ве молиме секогаш запомнете ја мисијата на УЈИЕ: „Оживеј го знаењето“. На УЈИЕ ве обучија за вашата област и сега имате мисија да го пренесете своето знаење во светот и другите да имаат корист од тоа. Вам и на сите кои сте денес тука ви посакувам успех во исполнувањето на вашите цели.“, рече Тотерман.

За уметничкиот дел од церемонијата се погрижија познатите уметници Венера Лумани и Линди Ислами.

Церемонијата се одржа само во присуство на апсолвентите, без присуство на родители и публика.

Поради пандемијата со Ковид -19, компанијата Арбериа дизајн придонесе во организирањето на церемонијата, што покриваше дел од трошоците за Церемонијата на дипломирање.

Google+