COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Информации за COVID-19

Информации за COVID-19

Симптоми:

Најчести симптоми на COVID-19 се треска, замор и сува кашлица. Некои пациенти може да имаат болки, назална преоптовареност, течење на носот, болки во грлото или дијареја. Овие симптоми обично се умерени и започнуваат постепено. Некои луѓе се заразуваат, но не развиваат никакви симптоми и не се чувствуваат лошо. Повеќето луѓе (околу 80%) закрепнуваат од оваа болест без да имаат потреба од посебен третман. Околу 1 од секои 6 лица кои се здобиле со COVID-19 се сериозно болни и развиваат отежнато дишење. Возрасните луѓе и оние со сериозни медицински проблеми како што се висок крвен притисок, проблеми со срцето или дијабетес, имаат поголема веројатност да развијат сериозни заболувања. Луѓето со треска, кашлица и отежнато дишење треба да побараат лекарска помош.

Мерки за заштита

Грижете се за вашето здравје и заштитувајте ги другите со следново:

  • Често мијте ги рацете - Редовно и темелно исчистете ги рацете со дезинфициенси базирани на алкохол или измијте ги со сапун и вода. Зошто? Миењето на рацете со сапун и вода или со користење на дезинфициенси базирани на алкохол, ги убива вирусите кои можат да бидат на вашите раце.
  • Одржувајте дистанца од други луѓе - Одржувајте најмалку 1 метар оддалеченост меѓу себе и секој што кашла или кива. Зошто? Кога некој кашла или кива, испрскува мали течни капки од носот или устата кои може да содржат вирус. Ако сте премногу блиску, можете да ги дишете капките, вклучувајќи го и вирусот COVID-19 ако лицето со кашлање има болест.
  • Избегнувајте допирање на очите, носот и устата - Зошто? Рацете допираат многу површини и можат да соберат вируси. Откако ќе бидат инфектирани, рацете можат да го пренесат вирусот на очите, носот или устата. Оттука, вирусот може да влезе во вашето тело и може да ве разболи.
  • Вежбајте респираторна хигиена - Бидете сигурни дека вие и луѓето околу вас, следувате добра респираторна хигиена. Ова значи дека ќе ги покриете устата и носот со раката свиткана во лактот или со марамче кога кашлате или кивате. Потоа веднаш фрлете го користеното марамче. Зошто? Капките шират вирус. Следејќи добра респираторна хигиена, ги заштитувате луѓето околу вас од вируси како што се настинка, грип и COVID-19.
  • Ако имате треска, кашлица и отежнато дишење, побарајте (одма) - веднаш лекарска помош - Останете дома ако не се чувствувате добро. Ако имате треска, кашлица и отежнато дишење, побарајте лекарска помош. Следете ги упатствата на вашиот локален здравствен орган. Зошто? Централната и локалната власт ќе имаат најнови информации за состојбата во вашата зона. Повикувањето однапред ќе им овозможи брзо да ве упатат во соодветната здравствена установа. Ова исто така ќе ве заштити вас и ќе помогне да се спречи ширење на вируси и други инфекции.

Прочитајте повеќе на COVID - 19 Macedonia и Влада на Република Северна Македонија

Google+