COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Беџети присуствуваше на Втората конференција на албанските јавни универзитети во Корча

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад.проф.д-р Абдулменаф Беџети присуствуваше на Втората конференција на албанските јавни универзитети, одржана на 6-7 март 2020 година, во Корча, Албанија.

Темата на конференцијата беше „ Соочување на албанските јавни универзитети со предизвиците на Европскиот високообразовен простор“ која и оваа година ја организираше Универзитетот „Фан С. Ноли“ од Корча.

Во рамки на главната тема на конференцијата, ректорот Беџети имаше презентација на темат „Управување со јавен универзитет: автономија, структури и инклузија“, каде зборуваше и за искуството на Универзитетот на Југоисточна Европа.

Ректорите на универзитетите го потпишаа и Меморандумот на конференцијата, во кој се вклучени визијата и барањата на соодветните универзитети во време на брзи социјални, економски, политички, климатски и глобални трансформации, и во услови кога многу од нашите универзитети се „загрозени“ од намелениот број на студенти поради низок наталитет, емиграција или други фактори, во исполнувањето на мисијата на албанското високо образование.

Google+