COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Беше одржана работилница на тема Иновациите во наставата по англиски јазик на УЈИЕ

Центарот за јазици ја организираше работилницата на тема „Иновации во наставата по англиски јазик“, што се одржа во саботата (30.11.2019) на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово. На работилницата присуствуваа приближно 200 наставници по англиски јазик од средните училишта на Северна Македонија.

Настанот го отворија Вјоса Вела директорот на Центарот за јазици и заменик- директорот Елена Спировска, кои ги поздравија говорниците и учесниците. Раководителот на одделот за англиски јазик Ендру Гудспид се обрати пред присутните за важноста од професионалниот развој.

„Беше одлична можност да се промовираат вредностите и посветеноста на Центарот за јазици и Универзитетот на Југоисточна Европа, нашата воспоставена организациска култура и академскиот професионализам. Исто така, задоволство ни беше да бидеме домаќини на над 200 учесници од регионот. Поради големиот интерес и ограничениот број места, моравме да одбиеме значителен број апликанти. Огромниот интерес за работилницата и големиот број учесници посочија дека настанот е многу потребен. Ние сме задоволни што придонесуваме во оваа насока и се надеваме дека ќе имаме можност да организираме слични работилници во иднина.“, рече Вјоса Вела.

Потоа, нашите истакнати презентери ги одржаа своите сесии. Првата презентација ја одржа г-ѓа Надја Теохари, искусен тренер за наставници и консултант на ЕЛТ за ММ Публикации, чија презентација „Јас не сум одличен писател, туку одличен препишувач“, им даде на учесниците вреден увид и совети за тоа како да ги мотивираат, поучуваат и да даваат повратни информации при предавање на пишување. Г. Акис Панаји, претставувајќи го Хамилтон Хаус, е тренер и презентер на наставници во Кембриџ. Неговата презентација „Превод во училницата: Да се користи или не да се користи?“ Се фокусираше на улогата на преводот и употребата на Ј1 во училница каде што се предава јазик.

Д-р Весна Димитриеска, експерт за образование, се осврна на најновите трендови во јазичното образование и статусот на програмите за предавање и продлабочување на англискиот јазик во САД.

Софи Ароести и Кјара Кински, наставници на Фулбрајт од УЈИЕ и Државниот универзитет во Тетово, во својата презентација се фокусираа на говорните задачи за различните ученици од јазиците: „Зборувај: Забавни активности во училницата за да им помогнеме на учениците да вежбаат да зборуваат англиски“. Г-ѓа Ардита Зеќири од секторот за образование на УНИЦЕФ ги презентираше активностите поврзани со националната веб-базирана платформа која ќе помогне во подобрување на квалитетот на наставатата и учењето преку ко-креирање и иновации во кои учествуваат наставници, родители и деца.

„Во име на Центарот за јазици на УЈИЕ и Универзитетот ЈИЕ, им се заблагодаруваме на презентерите за нивниот вреден придонес во нашиот настан. Им благодариме на учесниците што покажаа толку голем интерес и ентузијазам. Им благодариме на сите членови на персоналот за нивната напорна работа и искажуваме благодарност до Универзитетот за нивните финансиски и технички услуги за поддршка. Конечно, се надеваме дека ќе го повториме ова одлично искуство во нашите идни настани. “, рече г-ѓа Вела.

Според прегледот објавен во 2019 година од ОЕЦД во соработка со УНИЦЕФ, на наставниците во Северна Македонија им треба пристап до висококвалитетни можности и алатки за професионален развој. Покрај тоа, прегледот наведува дека наставниците од Северна Македонија имаат помалку можности за професионален развој од нивните колеги во регионов.

Фото галерија ->

Google+