COVID-19 Information

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Тркалезна маса за дигитализација на системите за управување со кризи се одржа на УЈИЕ

Во Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје, во рамките на проектот на НАТО СПС (следна генерација на систем за управување со инциденти), денес ( 2 јули, 2019 година), во организација на Центарот за управување со кризи, се одржа тркалезна маса на тема „Дигитализација на системот за управување со кризи“. Во текот на оваа активност професори и експерти ги презентираа своите трудови поврзани со управувањето со кризи, излагајќи ги своите ставови за одредени случаи и за системот за управување со кризи.

Преку елаборирање на искуствата и на дигиталниот потенцијал на Универзитетот во целина и на Факултетот за компјутерски науки посебно, ректорот на Универзитетот, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети се заблагодари на организаторите за одржувањето на оваа научна трибина во просториите на Универзитетот, нудејќи институционални потенцијали за експертиза на човечки ресурси, технички услови (лаборатории) и просторни, а со цел да се унапредат и имплементираат решенијата за дигиталниот систем во системот за управување со кризи. Со понудата „ науката во функција на безбедноста “ ректорот Беџети понуди понатамошна соработка , дури и во формат на конзорциумот со други институции во Република Северна Македонија.

Воведни говори одржаа министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и директорот на Центарот за управување со кризи Агрон Буџаку, но посебни сесии водеа деканот на Факултетот за современи науки и технологии, проф. д-р Адријан Бесими и деканот на Факултетот за општествени науки, проф. д-р Мемет Мемети.

Google+