COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Едита Битиќи од Универзитетот Колумбија презентираше за вештачката интелигенција

Едита Битиќи, помлад истражувач на Универзитетот во Колумбија, Фу Фондацијата на Факултетот за инженерство и применета наука, во средата (12 јуни 2019 година), во просториите на Институтот „Макс ван дер Штул“, одржа презентација на тема „Како вештачката интелигенција ќе ја обликува нашата иднина“. Едита ја реализираше презентацијата во рамките на нејзиното стажирање на Универзитетот на Југоисточна Европа како студент од Универзитетот во Колумбија.

Во презентацијата , таа објасни некои актуелни етички дилеми кои се поврзани со развојот на вештачката интелигенција, како и адаптацијата на човечките суштества со овој технолошки развој.

На презентацијата присуствуваа наставници по физика од средните училишта во Тетово.

Едита е многу ветувачки научник од Северна Македонија под целосна стипендија на Универзитетот Колумбија. За време на нејзиното стажирање во Институтот „МВДШ“ таа работеше на проектот за вештачка интелигенција.

Овој настан беше отворен за јавноста и учесниците беа поканети на интерактивна дискусија и мрежно поврзување.

Google+