Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Беџети учествуваше на Меѓународната научна конференција за предизвиците на човештвото во Подгорица, Црна Гора

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф.д-р Абдулменаф Беџети учествуваше на дводневната меѓународна научна конференција во организација на Академијата на науките и уметностите на Црна Гора во соработка со Светската академија на науките и уметностите (Генерален директор, Герет Џејкобс) и Европската академија за науките и уметностите (претседател Феликс Унгер).

„Одличните интердисциплинарни и трансдисциплинарни искуства на сегашната наука се насоките што научните истражувања на УЈИЕ треба да ги насочат како образовна и научна институција. Ретко има ваква можност на која може да се претставуваш со научно истражување во областа на економијата пред ценета публика и да добиваш позитивна оценка од најпознати научници од светот“ истакна ректорот Беџети, презентирајќи го своето истражување во областа на економските наукина тема „Ефикасното влијание на јавниот долг врз економскиот раст: емпириски анализи во земјите од Западен Балкан“.

На конференцијата присуствуваа 54 научници од целиот свет (претставници на национални академии, универзитети, научни и истражувачки институти, академски здруженија) и се осврнаа на тековните теми на современото општество и општиот развој, како и на потенцијалните закани и предизвици со кои човештвото ќе се соочува во иднина.

Google+