Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Дика: Меѓународната заедница оцени дека Универзитетот на Југоисточна Европа е успешен бренд кој треба да се негува

„Оваа година, Одборот на Универзитетот ја одобри стратегијата за развој, именувана 4.0. Овој стратешки план е потврда и на стремежот да бидеме лидер на напредни трендови во високото образование и креатори на знаења и компетенции кои се споредливи со западноевропските универзитети“ рече проф.д-р Замир Дика на традиционалниот брифинг со новинирите на крајот на годината кој се одржа во вторник (26 декември 2017 год.) на Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ).

“Најголемата потврда произлезе од надворешната меѓународна евалвација на универзитетот, спроведена од Асоцијацијата на европски универзитети (ЕУА – ИЕП), која преку усниот извештај потврди дека: „Универзитетот на Југоисточна Европа е успешен бренд, кој треба да се негува...“ забележа тој .

Во контекст на интернационализацијата, Ректорот Дика рече дека УЈИЕ оваа година реализираше околу 50 интернационални мобилности на нашите студенти и на академскиот кадар и Универзитетот на ЈИЕ е арена за дебата за тековните работи со меѓународните партнери. Ова се потврдува со многу јавни дебати со американскиот амбасадор; aмбасадорот на ЕУ; Франција; Германија, Италија, Холандија, Полска, Велика Британија; високиот комесар на ОБСЕ за национални малцинства. Овој дијалог со основачите на Универзитетов е потврда за нашата аспирација и за усогласување на нашите стандарди со меѓународните.

„Овој дијалог со основачите на Универзитетов е потврда за нашата аспирација и за усогласување на нашите стандарди со меѓународните“ кажа меѓу другото ректорот Дика.

Според ректорот , оваа година на УЈИЕ, 23% од студентите се запишале на студиски програми кои се нудат на англиски јазик. Дополнително, вредноста на Универзитетов и понатаму е призната и оваа година од државниот буџет.

„Така, финансиската одржливост продолжи да се обезбедува со поддршка и од државниот буџет со 10% финансирање на заедничките активности.Нашиов Универзитет и понатаму е најпродуктивниот во соработката со деловната заедница. Ова се реализира преку специјалистичките програми кои се спроведуваат директно со регионалните компании кои обезбедуваат студентски стипендии и преку Центарот за развој на бизнисот со реализацијата на проекти за зголемување на ефикасноста на компаниите“ истакна ректорот Дика.

Google+