Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Настани

15 мај 2014

Одговорниот на делегацијата на Европската унија во Македонија амбасадорот Аиво Орав , денес одржа предавање на тема: „ Проширувањето на ЕУ во променлива Европа“ на јавниот настан организиран од научниот институт на УЈИЕ „Макс ван дер Штул“ во рамките на циклусот дипломатски предавања.

 

 

 

УЈИЕ го одбележа Денот на Штул

28 април 2014

На 23 април 2014, Научниот институт Макс ван дер Штул и УЈИЕ го одбележија „Денот на Штул“, комеморирајќи ја годишнината на смртта на основачот на Универзитетот, холандскиот дипломат Макс ван дер Штул.

Предавање на амбасадорката на Р.Германија Штајнекер во рамките на циклусот предавања со дипломати организирано од Институтот за научни истражувања на УЈИЕ „Макс ван дер Штул“

10 април 2014„Билатералната дипломатија наспроти мултилатералната дипломатија- искуствата во Македонија“ беше темата на предавањето на амбасадорот на Германија во Македонија Гудрун Штајнакер одржано на 8 април 2014 година , во Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово, во рамките на циклусот предавања со дипломати организирано од Научниот институтот на УЈИЕ „Макс ван дер Штул“.

Амбасадорот на ОБСЕ Ралф Брет одржа предавање на УЈИЕ

27 март 2014

Амбасадорот на ОБСЕ, Брет рече дека тој секогаш ги вреднувал предавањата како што се циклусот предавања со меѓународни дипломати организирани од Институтот за научни истражувања „Макс ван дер Штул“ и воедно рече "дека овој вид на предавања се обид за да се изгради мост помеѓу различните прашања и теми за подобра перспектива "


  

  The Ambassador of the Netherlands Marriet Schuurman lectured on the Dutch diplomacy within the “Diplomatic Lectures Series” organized by Max van der Stoel Institute
 
 

 

 

 

 

ЕУ го вклучи и Универзитетот на ЈИЕ во промовирање на Хоризонт 2020 за Западен Балкан
15 март 2014

Најновата научна програма на Европската комисија „Хоризонт 2020“ официјално беше промивирана за земјите од Западен Балкан во текот на регионалната конференција на високо ниво „ Заедничка подготовка за пристап во ЕУ преку соработка во истражувањето и иновацијата “ која се одржа во Будва, Црна Гора на 3ти и 4ти март, 2014 година.

  • 6 февруари 2014

  • Конференција Река и Албанците од Горна Река

    15 декември 2013

    На 14 декември 2013 се одржа научната конференција Река и Албанците од Горна Река организирана од Институтот за научно истражување Макс ван дер Штул – Универзитет на Југоисточна Европа и од неколкумина универзитетски професори кои по потекло се од Река и од регионот Маврово и Леуново.

  • 26 ноември 2013

Google+