Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Во УЈИЕ се одржа Саемот за децата со посебни потреби

И оваа година, Факултетот за јазици, култури и комуникација (ФЈКК), при Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ), во понеделник (22 мај 2023 год.) го организираше Саемот за децата со посебни потреби.

Учениците од училиштата „Лирија“ и „Кикиш“, од Тетово, придружувани од нивните наставници, веќе се дел од овој традиционален саем кој е посветен на инклузивноста, што значи создавање простори и овозможување пристап до средини без физички бариери, обезбедување наставни средства, полесен пристап до книги и наставни материјали со видливост и читливост за учениците со посебни образовни потреби како и опрема со помошна технологија.

Според деканот на Факултетот за јазици, култури и комуникации, проф. д-р Демуш Бајрами, овој саем за учениците со посебни потреби нуди нов пристап и промена на концептот за третирање на овие деца.

„Почнувајќи од потребите на сите деца и нивните разлики во околината, овој нов пристап најдобро може да се изрази во рамките на „инклузивно општество“, кое ги поставува наставниците пред нови предизвици за промена и приспособување на начинот на настава и следење на други активности во насока на исполнување на барањата на овие деца како нераскинлив дел од општеството“, рече проф. Бајрами.

Проф. д-р Агим Пошка рече дека од своето основање, УЈИЕ е инклузивен универзитет во многу аспекти, како на пример во флексибилната употреба на јазиците, но и во почитувањето на мултикултурализмот. „Последнава деценија имаме поголем фокус на децата со посебни потреби и вклучување на нашите ученици во заеднички волонтерски активности со оваа категорија на ученици промоција на инклузивното образование“, заклучи проф. Пошка.

Дури и наставниците од присутните училишта ценејќи го овој саем, истакнаа дека чекорат со промените што ги бара денешното време. Според нив, наставниците се прилагодуваат на потребите и барањата на децата, вклучително и адаптација од секој аспект, за да им се понудат најдобри можни педагошки, инфраструктурни услови.

Google+