COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Се одржа завршниот состанок на проектот за градење капацитети и борба против лажните вести

На Универзитетот на Југоисточна Европа, денес (29.11.2022 год.) се одржа завршниот состанок на проектот насловен „Градење капацитети на универзитетскиот кадар и претставниците на медиумите во борбата против лажните вести, дезинформациите и дезинформациските кампањи “, кој беше спроведен од Институтот „Макс ван дер Штул“ (ИМВДШ), во соработка со Чешката амбасада во Република Северна Македонија.

Во име на ИМВДШ, присутните ги поздрави директорот на овој институт, проф. д-р Вели Креци, кој рече дека проектот е соработка помеѓу ИМВДШ и Институтот за истражување, иновации и развој и е финансиран од Чешката амбасада во Скопје. Тој нагласи дека ИМВДШ е доста активен и многу заинтересиран за истражување во областа на дигиталното образование и тековно има неколку проекти што ги реализира во оваа област.

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, и се заблагодари на Чешката амбасада за поддршката на овој многу важен и предизвикувачки проект на глобално ниво и многу повеќе на локално ниво.

„УЈИЕ преку овој проект ја промовира соработката на триаголникот на академската заедница, претставниците на медиумите и читателите на вести. Целта е првично да се обучи и опреми кадарот со вештини, кои ќе им се пренесат на студентите, за да можат да се справат со лажните вести и со дезинформациите. Општественото влијание на проектот е доста важно и временски и просторно“, рече меѓу другото во своето излагање ректорот Беџети.

Амбасадорот на Чешката Република, Н.Е Јарослав Лудва рече дека не доаѓа за првпат во Тетово, но за првпат доаѓа во УЈИЕ и е задоволен од соработката и резултатите од проектот и изрази надеж и волја за идна соработка.

„Чешката надворешна дипломатија дава приоритет на унапредувањето на демократијата со учество на граѓаните и владата во заштитата на човековите права и слободи. Во услови на војна во Украина, дезинформациите и лажните вести се вистинска закана за безбедноста и стабилноста на секоја држава и затоа мора да се сфатат многу сериозно“, рече меѓу другото чешкиот амбасадор во својот говор.

Во својство на проректор за истражување и за меѓународна соработка, проф. д-р Беса Арифи, ја оцени соработката со Чешката амбасада за овој проект како многу важна поради повеќе причини, но пред сѐ поради актуелната тема, можноста и одговорноста Универзитетот да придонесе за ова прашање и тоа што проектот помогна да се подигнат капацитетите на кадарот, но и на медиумските професионалци во борбата против лажните вести.

Во однос на проектите кои се реализираат во областа на медиумската едукација и дезинформација, свое излагање имаше Албулена Халили, истражувач и проектен координатор во Институтот „Макс ван дер Штул“.

Целта на проектот „Транзиција“ е да создаде отпорност против лажните вести, дезинформациите и дезинформациските кампањи што се користат главно од локални и од странски актери на патот на евроатланската интеграција на Република Северна Македонија.

Google+