COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Делегација од Универзитетот во Призрен „Укшин Хоти“ во посета на УЈИЕ

Делегација од Универзитетот во Призрен „Укшин Хоти“, предводена од ректорот проф. д-р Самедин Крабај, денеска (17.12.2021 година) го посети Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово. Делегацијата ја прими ректорот на УЈИЕ- акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети придружуван од другите членови на раководството на УЈИЕ.

Ректорите на двата универзитети ја поздравија билатералната соработка на сите полиња и ја истакнаа потребата од продлабочување и проширување на меѓусебната комуникација со цел непречено одвивање на заедничките активности. И двајцата ректори ја истакнаа конкретната соработка во размената на кадри и студенти, заеднички програми и заеднички студентски активности, заеднички научни и апликативни проекти, проекти за прекугранична соработка, особено по прогласувањето на Шар Планина-Национален парк, организирање на заеднички научни конференции, обезбедување поддршка од УЈИЕ за дигитализација на академските активности и особено Историскиот архив на Лигата на Призрен, како и многу други проекти од заеднички културен и национален интерес.

Ректорот Беџети ја информираше делегацијата на Универзитетот во Призрен за новитетите на УЈИЕ, образовните и истражувачките активности што ги презема Универзитетот, како и за тековната позиција на УЈИЕ во земјава, регионов и меѓу албанските универзитети.

Делегацијата потоа го посети интегрираниот кампус на УЈИЕ, каде што беа информирани за капацитетите, отворените професионални лаборатории и воопшто за универзитетската инфраструктура.

Google+