COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Дебата за претседателските избори во САД во 2020 година

Студенти и дел од вработените на Универзитетот на Југоисточна Европа учествуваа на вебинарот, што се одржа денес (2. ноември 2020 година), во организација на Научниот институт „Макс ван дер Штул“ и Амбасадата на САД во Скопје, на тема „Претседателски избори во САД “

Г.Ерик Елиот, службеник за односи со јавност во Амбасадата, одржа презентација на темата и го претстави изборниот модел во САД.

Целта на овој вебинар беше да се запознаеме со американскиот претседателски изборен систем, политичката култура и комуникација во ерата на дигитализацијата.

Учеството на вебинарот беше доста големо, студенти, вработени, а меѓу нив беше и ректорот на УЈИЕ, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети и учесниците поставија многу прашања во врска со методот на гласање, влијанието на лажните вести, влијанието на Пандемијата КОВИД 19, профилите на кандидатите Доналд Трамп и Џо Бајден и многу други прашања во однос на овие избори.

Директорот на научниот институт „Макс ван дер Штул“, проф.д-р Вели Креци се заблагодарија на претставникот на Амбасадата на САД за покажаната подготвеност да се организира овој заеднички настан на тема од особено значење за студентите, вработените и за заедницата

Проф. Креци воедно истакна дека УЈИЕ има бројни профили на студиски програми од областа на општествените науки и има многу студенти и вработени кои сакаат да знаат повеќе за претседателските избори во САД.

На Универзитетот на Југоисточна Европа, не само во пресрет на овие избори, туку и на претходните претседателски избори, во пресрет на дебатите на кандидатот беа организирани предавања претставници од Американската амбасада и други експерти одржуваа презентации.

Предавање поврзано со претседателските избори во 2016 година се одржа на УЈИЕ , каде што презентација одржа заменик-амбасадорот Микаела Швајцер-Блум, а во тоа време кандидати за претседател беа сегашниот претседател Доналд Трамп и Хилари Клинтон.

Вебинарот го водеше Пајтим Тачи, истражувач во Научниот институт „Макс ван дер Штул“и предавач на Факултетот за современи општествени науки.

Google+