Во една алпинистичка експедиција во Турција, која траеше од 26 август до 3 септември 2009 година, двајца претставници од алпинистичкиот клуб “SEE University-Alpine” и на Федерацијата на Планинари на Македонија, Артан Лума и Мемет Мемети и покрај лошото време успееја да се искачат на највисоките врвови на планината Арарат (5137 надморска висина).

Овој подвиг го претставува најголемиот успех постигнат од овој клуб досега.

Арарат е највисока планина во во Средна Азија и се наоѓа во североисточниот дел на Турција на околу 16 км далечина до Западен Иран и 32 км во југот на Ерменија

" /> Во една алпинистичка експедиција во Турција, која траеше од 26 август до 3 септември 2009 година, двајца претставници од алпинистичкиот клуб “SEE University-Alpine” и на Федерацијата на Планинари на Македонија, Артан Лума и Мемет Мемети и покрај лошото време успееја да се искачат на највисоките врвови на планината Арарат (5137 надморска висина).

Овој подвиг го претставува најголемиот успех постигнат од овој клуб досега.

Арарат е највисока планина во во Средна Азија и се наоѓа во североисточниот дел на Турција на околу 16 км далечина до Западен Иран и 32 км во југот на Ерменија

">

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Планинарскиот клуб „SEE University-Alpine” ја „усвојува“ Арарат

Во една алпинистичка експедиција во Турција, која траеше од 26 август до 3 септември 2009 година, двајца претставници од алпинистичкиот клуб “SEE University-Alpine” и на Федерацијата на Планинари на Македонија, Артан Лума и Мемет Мемети и покрај лошото време успееја да се искачат на највисоките врвови на планината Арарат (5137 надморска висина).

Овој подвиг го претставува најголемиот успех постигнат од овој клуб досега.

Арарат е највисока планина во во Средна Азија и се наоѓа во североисточниот дел на Турција на околу 16 км далечина до Западен Иран и 32 км во југот на Ерменија

Арарат претставува вулканска планина создадена од исушена лава. На ова планина во јуни 1840 година имаше силен земјотрес. Турците оваа планина го нарекуваат Агри Даги ( планина на болката), додека за Курдите планината Арарат е  „планина на огнот“.

Експедицијата беше посветена на сега починатиот основач на клубот Џенгис Беќири. Целиот подвиг беше овозможен благодарение на поддршката на ЈИЕУ, на другите институции и компании: ЕВН –Македонија, ЕМКА-Петрол, Арбериа Дизајн –Тетово, Пошка Компани-Струга, Интер-Фантази, Тетово и Ротринг, Тетово.

Google+