COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

ЗПРМ ја одржа третата меѓународна конференција на УЈИЕ

Здружението на преведувачи на Република Македонија – ЗПРМ ја одржа третата меѓународна конференција во сабота на 24 октомври, во Кампусот на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово.

На конференцијата учествуваа приближно шеесет преведувачи од Македонија и од поширокиот регион. На конференцијата беа присутни и двајца истакнати гости од Хрватска: Габриела Баниќ, претседател на Хрватското здружение на професионални судски преведувачи и толкувачи и Озрен Долежал член на УО на Здружението на книжевни преведувачи од Хрватска.

Конференцијата ја отвори претседател на Здружението на преведувачи на РМ, Ирена Кацарски Ќимова а поздравен говор имаше и проректорот на УЈИЕ проф.д-р Ендру Гудспид.

На конференцијата имаше панел дискусии на три различни теми- деловните аспекти на преведувањето како професија, судски превод и книжевен превод.

Google+