COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Институтот „Макс ван дер Штул“ го доби проектот на Хоризонт 2020 за платежни системи со технологијата Блокчејн

Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ), односно Институтот „Макс ван дер Штул“ е победник на престижниот Отворен повик од проектот Horizon 2020 Fed4Fire+.

На овој многу конкурентен повик беа поднесени 34 предлози од водечки универзитети во ЕУ и индустриски мали и средни претпријатија. Горди сме што комисијата за евалуација и избор го додели предлогот за финансирање на Институтот МВДШ заедно со три други предлози (https://www.fed4fire.eu/news/discover-the-9th-open-call-winners/).

Темата на проектот се однесува на проблемот на платежните системи, користејќи блокчејн технологија како посредник (како замена за банките). Всушност, предложениот систем (и кој е имплементиран), сега треба да се тестира на вистински (безжични) уреди во Антверпен, Белгија и Даблин, Ирска.

Целта на Институтот „Макс ван дер Штул“ е да изгради капацитети со ангажирање на етаблирани истражувачи со меѓународно искуство и ангажирање на што е можно повеќе студенти во проекти, особено на магистерски и на докторски студии.

Имплементацијата на проектот започнува во ноември 2021 година оваа година и ќе заврши во јули 2022 година.

Google+