COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Професорот Шасивари со предавање по Уставно право пред студентите на Универзитетот во Јужна Флорида „Санкт Петерсбург“ (САД)

Во рамки на соработката помеѓу Универзитетот во Јужна Флорида „Санкт Петерсбург“ САД и УЈИЕ- Правниот факултет, а по повод одбележување на 17.септември – Ден на уставо - претседателски помилувања, проф. д-р Јетон Шасивари одржа онлајн предавање пред 40 студенти на тема „Моќта за помилување на Претседателот на Северна Македонија како (не) ограничено уставно право“.

Предавањето го модерираше Американската професорка по Уставно право Џудитан Скорфилд Мек Лаклан и студентите поставуваа многу прашања што беше доказ за нивниот голем интерес за предавањето.

Проф. Шасивари се осврна на уставните и на законските аспекти на претседателските помилувања во Северна Македонија, со фокус врз јуриспруденцијата на Уставниот суд како и можните меѓународни правни последици од претседателските помилувања од 2016 година пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

Google+