COVID-19 Information and Protocol

Login

Anëtarët e stafit duhet të përdorin llogarinë e tyre Webmail për identifikim.

Universiteti i Evropës Juglindore
jetëso dijen tënde!

Zëvendësministrja e Jashtme e Shqipërisë, Edit Harxhi në UEJL për “Perspektivat e integrimeve evro-atlantike të Ballkanit Perëndimor”

“Perspektivat e integrimeve evro-atlantike të Ballkanit Perëndimor”, ishte tema e tribunës së mbajtur në UEJL, në të cilën mbajti ligjëratën e saj zëvendësministrja e Punëve të Jashtme e Republikës së Shqipërisë, Edith Harxhi. Tribunën e shpalli të hapur rektori i ri Prof. dr. Zamir Dika, me ç’rast ky ishte edhe fjalimi i tij i parë pas zgjedhjes së tij rektor i UEJL. Ai tha se çështja e euro-integrimeve të shteteve të Ballkanit Perëndimor duhet që të preokupojë edhe institucionet arsimore ngase në këtë mënyrë ndihmohet procesi drejt aderimit në Unionin Evropian.

Lidhur me temën në fjalë, zëvendësministrja Edith Harxhi, tha se nevojitet që shtetet e Ballkanit Perëndimor sa më shpejtë të zgjidhin kontestet dhe të hapërojnë drejt strukturave euro-atlantike. Sa i përket problemeve që ka Maqedonia me shtetin fqinj, E. Harxhi tha se kontributin që e jep Shqipëria, nuk është i drejtuar drejtpërsëdrejti ndaj Maqedonisë apo Greqisë, si një shtet fqinj i përbashkët si për ne, ashtu edhe për Maqedoninë.

“Mendoj se nuk ka forum ndërkombëtar apo organizatë rajonale, në të cilën nuk e ngremë zërin dhe nuk e propagandojmë me të madhe këtë çështje. Madje, duke e vendosur si pikën kryesore që e shtrojmë gjithmonë si kusht themelor për zhvillimin e paqes dhe stabilitetit në rajon, por edhe për një Ballkan të qetë pas kaq vitesh dhe pas kaq problemesh, është edhe anëtarësimi i Maqedonisë në NATO”. E pyetur për angazhimin e shtetit shqiptar lidhur me çështjen e shqiptarëve në Maqedoni, Harxhi tha se shteti shqiptar është i angazhuar jashtëzakonisht shumë. “Nëse nuk do të ishte i angazhuar, ndoshta edhe unë vetë nuk do të isha sot këtu, por e ndjej që angazhimi është shumë i madh, madje zemra jonë gjatë gjithë kohës është këtu me shqiptarët, madje jo vetëm këtu, por kudo që janë ata.

“Shqipëria e ka bërë gjithmonë të pamundurën dhe do të vazhdojë të promovojë gjithmonë ato vlera të mrekullueshme demokratike lidhur me Marrëveshjen e Ohrit, implementimin e drejtë të saj si një garanci absolute e paqes dhe stabilitetit në rajon”, tha ajo. Tribuna është e organizuar nga Instituti për demokraci dhe zhvillim, në kuadër të aktiviteteve të Shkollës për demokraci dhe lidership. Ky program, nëpërmjet trajnimeve disamujore, i tubon liderët e rinj të partive politike në Maqedoni.

Google+