COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Информации за COVID-19

Раководството на Универзитетот одлучува за начинот на студирање (Онлајн присуство - Физичко присуство) врз основа на препораките на Влада на РСМ и СОЗ. Кадарот и студентите ќе бидат обавестени по и-меил за сите одлуки. 

Деканатите ќе ги координираат овие активности.

Истовремено, Универзитетот ќе остане ОТВОРЕН. Административните канцеларии ќе бидат со 50% од  вработените, услугата за нашите студенти и вработени ќе остане наш најголем приоритет.


ПРОТОКОЛ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА НАСТАВАТА ВО АКАДЕМСКАТА 2020/2021 НА УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Информации од УЈИЕ за преземените мерки  со пандемијата Ковид -19

Универзитетот на Југоисточна Европа во новата академска година ќе ја изведува наставата на нов начин прилагоден на околностите создадени од  пандемијата со Ковид - 19.

Наставата и академскиот ангажман ќе бидат во хибриден формат, што значи физичко присуство и во двата кампуси, во Тетово и во Скопје, според здравствените протоколи и можноста за скратување на часовите и нивно одржување со он-лајн настава.

Предавалните и Кампусите во Тетово и во Скопје во целост се организирани и обележани во согласност со мерките и препораките на Министерството за здравство на РСМ за физичко присуство.

Академскиот и административниот кадар во текот на својата работа ги спроведуваат сите здравствени протоколи одобрени од самите тела на Универзитетот во согласност со препораките на државните здравствени власти и Министерството за образование и наука на РСМ.

Сите студенти на УЈИЕ се информирани за мерките, за начинот на кој се спроведува наставниот процес и за сомнителните случаи и за оние што можат да покажат симптоми поврзани со пандемијата Ковид - 19 се третираат и упатуваат од специјални комисии основани на Универзитетот.


Мерки за заштита

Грижете се за вашето здравје и заштитувајте ги другите со следново:

  • Често мијте ги рацете - Редовно и темелно исчистете ги рацете со дезинфициенси базирани на алкохол или измијте ги со сапун и вода. Зошто? Миењето на рацете со сапун и вода или со користење на дезинфициенси базирани на алкохол, ги убива вирусите кои можат да бидат на вашите раце.
  • Одржувајте дистанца од други луѓе - Одржувајте најмалку 1 метар оддалеченост меѓу себе и секој што кашла или кива. Зошто? Кога некој кашла или кива, испрскува мали течни капки од носот или устата кои може да содржат вирус. Ако сте премногу блиску, можете да ги дишете капките, вклучувајќи го и вирусот COVID-19 ако лицето со кашлање има болест.
  • Избегнувајте допирање на очите, носот и устата - Зошто? Рацете допираат многу површини и можат да соберат вируси. Откако ќе бидат инфектирани, рацете можат да го пренесат вирусот на очите, носот или устата. Оттука, вирусот може да влезе во вашето тело и може да ве разболи.
  • Вежбајте респираторна хигиена - Бидете сигурни дека вие и луѓето околу вас, следувате добра респираторна хигиена. Ова значи дека ќе ги покриете устата и носот со раката свиткана во лактот или со марамче кога кашлате или кивате. Потоа веднаш фрлете го користеното марамче. Зошто? Капките шират вирус. Следејќи добра респираторна хигиена, ги заштитувате луѓето околу вас од вируси како што се настинка, грип и COVID-19.
  • Ако имате треска, кашлица и отежнато дишење, побарајте (одма) - веднаш лекарска помош - Останете дома ако не се чувствувате добро. Ако имате треска, кашлица и отежнато дишење, побарајте лекарска помош. Следете ги упатствата на вашиот локален здравствен орган. Зошто? Централната и локалната власт ќе имаат најнови информации за состојбата во вашата зона. Повикувањето однапред ќе им овозможи брзо да ве упатат во соодветната здравствена установа. Ова исто така ќе ве заштити вас и ќе помогне да се спречи ширење на вируси и други инфекции.

Прочитајте повеќе на COVID - 19  Macedonia и Влада на Република Северна Македонија

Google+