Login

Anëtarët e stafit duhet të përdorin llogarinë e tyre Webmail për identifikim.

Universiteti i Evropës Juglindore
jetëso dijen tënde!

Ambasadori i BE-së Aivo Orav mbajti ligjëratë në kuadër të serisë së ligjëratave diplomatike të organizuara nga Instituti Maks van der Shtul

Ambasadori Bashkimit Evropian në Maqedoni Aivo Orav mbajti ligjëratë në temë: “Zgjerimi i BE-së në Evropën gjithnjë në ndryshim”. Paraprakisht ambasadori Orav është takuar me rektorin e UEJL-së, Prof. Dr. Zamir Dika, me të cilin bisedoi për bashkëpunimin e ndërsjellë.

Ligjërata e Ambasadorit të Bashkimit Evropian Orav u realizua në kuadër të ciklit të ligjëratave me diplomatë ndërkombëtarë (Diplomatic Lectures Series) organizuar nga ana e Institutit të hulumtimeve shkencore të UEJL-së “Maks van der Shtul”.

Para një numri të madh të studentëve dhe studiuesve të UEJL-së, ambasadori i BE-së Orav shpjegoi për të ardhmen e përbashkët dhe lidhjen reciproke në mes vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe BE-së.

" BE-ja do të vazhdojë me procesin e zgjerimit. Të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor kanë nevojë për BE-në. Dhe, BE-ja ka nevojë për të gjithë ju me demokraci të fortë dhe ekonomi të fortë "theksoi ambasadori i BE-së Orav.

Duke shpjeguar rëndësinë e demokracisë gjatë procesit të integrimit, ai tha, "Pse vendet duan të bëhen pjesë e BE-së, për shkak të tri elementeve: paqes, demokracisë dhe prosperitetit dhe sigurisht se të gjithë së bashku do të ishte zgjidhja më e mirë."

Duke folur për të ardhmen e BE-së, Ambasadori Aivo Orav, ndër të tjera tha se shërbimi i ri diplomatik i BE-së u krijua me Traktatin e Lisbonës. Dhe, ideja e këtij shërbimi të politikës së jashtme të BE-së është që të kemi një politikë të koordinuar të jashtme dhe BE që flet me një zë.

"Sot ka sfida të reja në fushën e sigurisë. Por, ne nuk duhet të harrojmë se ne kemi dëgjuar të njëjtat storje, për të ardhmen e BE-së, kur kriza ekonomike ndodhi disa vite më parë, për shembull, ka pasur shumë zëra se gjoja Euro do të zhduket pas krizës ekonomike dhe se e gjithë ekonomia do të shembej. Por, në fund, kjo nuk ndodhi. elementi solidaritetit tregoi se ne jemi më të fortë se kurrë! kriza ekonomike është kapërcyer," tha Orav.

Sipas ambasadorit Orav është e njëjta gjë me sfidat e tjera në drejtim të së ardhmes, por 'Elementin e solidaritetit tek ne sjellin 28 vendet anëtare së bashku dhe na ndihmon të tejkalojë të gjitha vështirësitë pas së cilës ne dalin më të fortë, " nënvizoi në ligjëratën e fundit në kuadër të ciklit të ligjëratave me diplomatë ndërkombëtarë të organizuar nga ana e Institutit të hulumtimeve shkencore të UEJL-së “Maks van der Shtul"

Në fjalimin hyrës drejtori e Institutit të hulumtimeve shkencore të UEJL-së “Maks van der Shtul”, Prof. Dr. Veton Latifi kujton se pavarësisht nëse BE-ja kohë pas kohe mund të ketë disa momente skeptike ndaj zgjerimit, megjithatë vlerat evropiane të vendeve që aspirojnë duhet ti tregojnë në praktikë, durimin e tyre dhe duke ndjekur udhëzimet e vërteta të kritereve udhëzuese dhe duke treguar se këto vende aspiruese nuk do të nxjerrë probleme BE-së, për më tepër vlerë shtesë të forcimit të vlerave evropiane, solidaritetit dhe demokracisë. Sipas tij kjo nuk është e mjaftueshme për të folur në lidhje me BE-në, por kërkon më tepër punë në vlerat evropiane dhe të tregojmë se si duken në praktikë dhe të jetojmë me këto vlera.

Google+